Stevia – ett nytt sött sockerfritt alternativ

improveme.se

Stevia är en naturlig sötningsingrediens som nu kliver in på svenska marknaden. Ämnet är i grunden cirka 300 gånger sötare än socker – men helt fritt från kalorier.

Karin Wimmer som arbetar på The Real Stevia Company, tror att antalet steviasötade produkter kommer öka dramatiskt och delvis ersätta sockret.

-Främst kommer stevia kunna ersätta de artificiella sötningsmedel som idag finns i nästan alla lightprodukter. Det har ett naturligt ursprung och är diabetikervänligt, säger hon till improveme.se.

Sötflockel heter plantan som man utvinner steviolglykosider ur. Den kommer ursprungligen ifrån Paraguay men odlas även I Kina.

I december 2011 godkände Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) att stevioglykosider (stevia) får användas som sötningsmedel i livsmedel och dryck. Idag finns ett 20-tal produkter på marknaden, i slutet av 2013 beräknas den siffran dubbas eller tredubblas.

Enligt den nyare forskningen som EFSA tagit del av är att steviolglykosider säkert att använda, men rekommenderat dagligt intag är fyra milligram per kilo kroppsvikt. Vilket motsvarar tre liter steviasötad läsk för en vuxen person.

Det går inte att
ersätta allt socker med stevia.

-I grunden är ämnet så otroligt sött. Man måste mäta sig fram i vilka mängder man kan använda det i olika livsmedel för att se hur smaken blir, säger Karin.

Hon menar att vi i Europa inte är vana vid den bittra eftersmaken, därför kan stevia i vissa fall bli rent av äckligt när man inte använder det på rätt sätt eller i rätt kombinationer.

I ungefär 40 år har
japanerna använt sig av stevia. De bestämde sig tidigt för att inte använda sig av artificiellt sötningsmedel (exempelvis aspartam och sukralos).

-Det finns inte heller några kända dokumenterade bieffekter, det låter kanske för bra för att vara sant, säger Karin.

Stevia kan dock inte ersätta sockret helt, socker kan exempelvis karamelliseras. Du kan alltså inte få det goda knäckiga täcket på en crème brulee med stevia. Däremot så är stevia ett sötningsmedel och påverkar hjärnans belöningssystem.

Stevia odlas mestadels i Kina, men plantan kommer ursprungligen från Paraguay. Bilder: Real Stevia

Stevia odlas mestadels i Kina, men plantan kommer ursprungligen från Paraguay. Bilder: Real Stevia

Så här ser steviabladen ut när de är torkade. Livsmedelsverket har inte godkänt förtäring av bladen i sin ursprungsform.

Så här ser steviabladen ut när de är torkade. Livsmedelsverket har inte godkänt förtäring av bladen i sin ursprungsform.

I Paraguay så har man använt sig av stevia i hundratals år. Mestadels som medicinsk ört och som sötningsmedel i te.

I Paraguay så har man använt sig av stevia i hundratals år. Mestadels som medicinsk ört och som sötningsmedel i te.

[email protected]

2013-04-09 07:41:00

Publicerad: 9 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp