Ny musik är som sex för hjärnan

improveme.se

Att lyssna på ny musik som vi gillar stimulerar hjärnans belöningssystem. Sköna toner får oss att njuta precis som av god mat och sex. Det visar ny forskning.

I den kanadensiska studien fick försökspersoner lyssna på bitar av nya, okända låtar medan forskare studerade deras hjärnaktivitet via magnetkameror.

Det visade sig
att ju mer de gillade musiken desto större aktiviteter var det i den så kallade accumbenskärnan, som spelar en viktig roll i människans belöningssystem och är grundläggande för överlevnad och reproduktion. Det vill säga mat och sex.

Om du är riktigt hungrig blir du exalterad över att få en bit mat att äta, och ofta ser man då en aktivitet i accumbenskärnan. Detsamma gäller för sex och pengar.

-Men musik är konstruerat. Det häftiga är att man förväntar sig och hetsar upp sig över något helt abstrakt, nästa ljud som ska komma, säger forskaren Valorie Salimpoor på Rotmans forskningsinstitut i Toronto till BBC.
 
Forskarna har tidigare kunnat visa att favoritmusik stimulerar dopaminproduktionen på samma sätt som exempelvis kokain.

Nästa steg är att undersöka vad för krafter som driver människor att gilla ett visst slags musik och varför människor gillar olika genrer bättre än andra.

Bildspel: Ny musik är som sex för hjärnan

Bildspel: Ny musik är som sex för hjärnan

[email protected]

2013-04-18 14:29:00

Publicerad: 18 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp