Bli morgonpigg med ljusets hjälp

improveme.se

Tillhör du dem som har ett mindre helvete varje morgon då väckarklockan ringer? Lugn. Med lite övning kan du bli lika morgonpigg som din pensionerade granne.

Genom att gå upp två timmar tidigare ett par dagar i rad och exponera kraftigt dagsljus kan du förändra din sömnfas. Det menar Torbjörn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet.

Du måste självklart vara utvilad för att morgonpiggskänslan ska infinna sig, men för vissa räcker inte ens det. Biologiska faktorer spelar också in och påverkar hur pigga eller trötta vi är. Är du däremot en morgontrött person kan du öva dig morgonpigg med ljusets hjälp.

-En väckarklocka med inbyggt ljus stör sömnen när det är igång. På så sätt sover man ytligare och det känns alltså lättare att stiga upp, säger Torbjörn Åkerstedt till ÖP.

Ljuset används för att manipulera vakenhet och sömn med mycket ljus på morgonen och lite på kvällen. På så vis kan man ställa in kroppen på att sova när det är lämpligt.

Bildspel: Bli morgonpigg med ljusets hjälp

Bildspel: Bli morgonpigg med ljusets hjälp

[email protected]

2013-04-23 13:52:00

Publicerad: 23 april 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp