Fem tillfällen du bör byta tandborste

improveme.se

”Glöm inte att borsta tänderna” har många hört sedan barnsben. Vi på Improveme.se skulle vilja säga ”Glöm inte att byta tandborste”, här finner ni varför.

Badrummet är den delen av hemmet där flest bakterier samlas. Lustigt nog är det på samma plats du rengör hela din kropp. För att undvika att otrevliga bakterier hamnar i munnen finns det flera saker du kan tänka på.

1 Folktandvården rekommenderar att du byter tandborste var tredje månad. Tre månader går snabbare än vad man tror. Det kan låta löjligt, men att skriva fyra notiser i ens kalender per år är ett enkelt knep för att bättra sin munhygien. Du kan även köpa fyra tandborstar samtidigt och märka dessa med januari, april, juli och oktober för att vara säker på att du byter i god tid.

2 Du bör även byta tandborste när borsten har förlorat sin styvhet eller sin färg. Anledningen till att stråna blir böjda eller slappa är oftast för du trycker för hårt när du borstar. Det leder i sin tur till att borsten inte gör rent lika effektivt.

3 En tandborste bör endast finnas på två ställen, i din mun eller i sin kopp. Tappar du tandborsten någonstans har den redan exponerats för tillräckligt många bakterier.
-Tresekundersregeln gäller inte tandborstar, den kan fånga upp bakterier bara den ligger i handfatet någon sekund, säger Carolyn Taggart Burns som arbetar på Academy of General Dentistry. En bra regel är alltså att slänga borsten när den hamnar på fel plats.

4 När man bor tillsammans med någon ser det gulligt ut när två borstar delar kopp. Om dessa två borsthuvuden skulle nudda varandra har ni i stort sätt bytt bakterier med varandra, vilket tyvärr inte är lika gulligt. Enligt Carolyn är det inte farligt, men man ska veta att riskerna finns att sjukdomar kan spridas på det sättet.

5 Under semestertider brukar tandborsten inte resa med stort utrymme. Oftast hamnar den längst ned i necessären tillsammans med en deodorant, puderborste och kanske en nagelfil. Den bakteriecocktailen är inte något din mun lockas av. Det kan faktiskt vara värt att köpa en tandborste på plats eller ha med sig en oöppnad ny borste till resmålet.

Generellt trivs bakterier i fuktig miljö, låt därför tandborsten stå på en torr plats och helst för sig själv.

Bildspel: Fem tillfällen du bör byta tandborste

Bildspel: Fem tillfällen du bör byta tandborste

hannes.sundell@improveme.se

2013-05-21 08:15:00


Text:
Publicerad: 21 maj, 2013