10 knep för bättre självförtroende

improveme.se

Vi vill alla tro på oss själva och visa en professionell hållning – både på jobbet och i våra sociala liv. Men alla föds inte med bra självförtroende. Här är tio knep för hur du blir mer säker.

1. Gör ett urval
Man kan inte vara bra på allt. Sätt världens bästa fotbollsspelare på en tävlingshäst och han eller hon skulle ramla av direkt. Välj vad du vill bli bra på.

2. Agera
Att bara sitta på sofflocket och vänta på bättre tider är döden för självförtroendet. Ta tag i det du vill göra och förverkliga det. Visst, du kan misslyckas -och initialt skada ditt självförtroende. Men du kommer över det.

3. Tro på dig själv
För att bli självsäker måste du övertyga dig själv om att du kan uppnå något. Vad som helst. Bli bäst i kompisgänget på att hitta på roliga aktiviteter eller rabbla Sveriges sjöar och ditt självförtroende kommer lysa.

4. Träna på att bli optimistisk
Personer med dåligt självförtroende är ofta pessimistiska. De antar och planerar alltid för det värsta, vilket ofta kan bli en självuppfyllande profetia. Det här är en tuff mental vändning, men fokusera på det positiva och självförtroendet kommer sannolikt stärkas.

5. Lär av framgångar
Om prestation är nyckeln till självförtroende så är det en bra idé att lära av dina prestationer. Njut av framgång men var medveten om vad som fick dig att lyckas. Det är avgörande för fortsatt framgång.

6. Utvecklas av misslyckanden
Om ditt självförtroende kollapsar vid första misslyckandet är inte ditt självförtroende tillräckligt stabilt. Självförtroende är att kunna tackla motgångar -och lära sig något av dem. Se motgångar som en viktig feedback.

7. Acceptera din personlighet

Trygga människor är inte alltid utåtriktade, precis som utåtriktade personer inte alltid har bra självförtroende. Njut av fördelarna av din personlighetstyp och försök inte vara någon som du inte är.

8. Ge komplimanger
Ditt självförtroende påverkas av andra människor och yttre bekräftelse är viktigt för hur du mår. Ge andra komplimanger och du kommer få flera tillbaka. Dessutom kommer du känna dig uppfylld och bra som person när du gör andra glada.

9. Stå emot andras fientlighet

Det kommer alltid finnas någon som vill dra ner dig. Personer med dåligt självförtroende ogillar när andra larver förvandlas till fjärilar. Se det som ett bevis på din styrka. Ett äkta självförtroende handlar inte om att få berömmelse av andra -utan om att klara av deras kritik.

10. Fortsätt jobba med dig själv
Kom också ihåg att det inte finns någon topp att nå, du kan alltid komma till nästa nivå. Om du är optimistisk, har viljestyrka och uthållighet för att nå det.

Bildspel: 10 knep för bättre självförtroende

Bildspel: 10 knep för bättre självförtroende

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-05-21 14:53:00


Text:
Publicerad: 21 maj, 2013