Äter mer när vi är lyckliga

improveme.se

Vi är alla bekanta med att folk tröstäter, men enligt ny forskning från Nederländerna är det allt mer vanligt att folk äter för att de är lyckliga.

Förr såg flera forskare att folk äter om de är på dåligt humör, deprimerade, ensamma eller upplever ångest. Nu tror experterna att vi är mer benägna att frossa när vi är på gott humör. En grupp psykologer från Nederländerna tror att ”happy eating” i stort sätt har förbisetts som en riskfaktor för övervikt och fetma.

Många som kämpar med att gå ned i vikt har tidigare förknippats som den största riskgruppen för tröstätare.

-Känslosamma ätare antas äta som ett svar på deras negativa känslor, medan positiva känslor inte varit med i beräkningen, säger studieförfattare Peggy Bongers.

Forskarna på Maastricht University i Nederländerna ville utforska varför tröstätarna inte åt lika mycket när de var lyckliga. De rekryterade 87 studenter för att sätta dem på prov.

Experimentet utfördes i en sal där deltagarna fick titta på klipp från olika filmer och serier. En rolig sketch från Mr Bean, en minidokumentär om fiske, en scen ur När Harry mötte Sally och till sist en sorgsen scen ur Den gröna milen, när en oskyldig man avrättas i elektriska stolen.

Efter varje klipp blev deltagarna försedda med stora skålar glass, olika sorters chips samt vit, mörk och mjölkchoklad. Forskarna mätte i sin tur deltagarnas kaloriintag efter varje scen.

Resultaten som publicerades i tidskriften Appetite, visade (i motsatt till vad forskarna trodde) att de som tidigare ansetts vara känslosamma ätare, nu åt betydligt mer när de sett ett roligt och positivt klipp än när de fick se något annat.

I rapporten lyfter forskarna fram hur värdefullt denna vetskap är när man i fortsättningen ska behandla övervikt och fetma.

-Skillnaden mellan ”happy eaters” och tröstätare är förmodligen det sociala. ”Happy eaters” äter gärna i sociala sammanhang och i sällskap av andra, medan tröstätare stänger in sig och äter för sig själva, kommenterar Rose Aghdami, psykolog som specialiserat sig på behandling av känslosamma ätare.

-Tröstätarna är en ohälsosam relation till mat och äter av helt fel anledningar, tillägger hon.

Experterna lyfter även fram vikten av att diskutera hälso- och kostvanor inom familjen och vad som styr ens vilja att äta. När du är normalhungrig kan du behärska dig själv och vänta tills du faktiskt ska äta. Om du däremot styrs av känslomässig hunger upplever du plötsliga hungertillfällen och stimuleras av specifika cravings.

Bildspel: Äter mer när vi är lyckliga

Bildspel: Äter mer när vi är lyckliga

[email protected]

2013-05-23 15:07:00

Publicerad: 23 maj 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp