Ny metod avslöjar demens tidigare

improveme.se

En ny svensk studie visar att människor som håller på att få alzheimer har betydligt mindre sköldkörtelhormoner i hjärnan än friska. Upptäckten innebär nya sätt att behandla demenssjuka.

I hela 14 år har psykiatern Per Johansson och hans läkarkollega Johan Svensson tittat på hur olika hormonsystem påverkar åldrande och glömska, skriver Expressen Hälsa.

Till skillnad från vid vanliga läkarkontroller, där man ofta bara mäter halten av sköldkörtelstimulerande hormon i blodet, tog forskarna även ryggvätskeprov.

Och i proverna kunde de tydligt se något som inte framgår av de vanliga blodproven. Halten av tyroxin, ett sköldkörtelhormon som indirekt påverkar ämnesomsättning och fettförbränning, minskar i hjärnan hos patienter med tidig alzheimer.

För att undersöka hur mycket sköldkörtelhormon som behöver tillföras för att lindra sjukdomen planerar forskarna nu ytterligare en studie med 50 patienter.

-Framför allt patienter som utretts för underfunktion i sköldkörteln och inte blivit kvitt symptom som glömska, trötthet, apati och nedstämdhet. Dessa symptom är gemensamma för underfunktion i sköldkörteln och demenssjukdom, säger Per Johansson till Expressen Hälsa.

Bildspel: Ny metod avslöjar demens tidigare

Bildspel: Ny metod avslöjar demens tidigare

[email protected]

2013-06-01 06:57:00

Publicerad: 1 juni 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp