Nu är det störst risk för magsjuka

improveme.se

Juli är inte bara högsäsong för semesterfirare – det är också då bakterier frodas som bäst. Hela fyra gånger så många smittas av magsjuka under sommarmånaden.

För att undvika spridning av bakterier är god handhygien viktigt.

Värmen och fukten under sommaren gör att bakterierna frodas extra mycket. Under sommarmånaderna är vi svenskar också mer spontana och lever och äter under enklare former. På så sätt kommer vi lättare i kontakt med bakterierna.

Enligt statistik från smittskyddsinstitutet insjuknade hela fyra gånger fler i juli 2012 jämfört med i januari samma år.

Mag- och tarmsjukdomar smittar främst genom kontakt med smittade djur eller människor samt via livsmedel som inte hanteras på rätt sätt.

Ett bra första steg för att slippa bli sjuk i sommar är att hålla god handhygien och att tänka på hygien kring livsmedel. Här är några tips från DAX hygienexpert Peter Sahlströms:

− Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och när du kommer hem. Händerna bör tvättas med tvål och vatten i 20-30 sekunder för att uppnå ett fullgott resultat.

− En fuktig hand sprider mer bakterier än en torr, så var noga med att torka händerna efter tvätt.

− Använd handdesinfektionsmedel. Medlen kan användas som komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.

− Ta av ringarna när du lagar mat, utrymmet under en ring är en utmärkt plats för bakterietillväxt.

Bildspel: Nu är det störst risk för magsjuka

Bildspel: Nu är det störst risk för magsjuka

[email protected]

2013-06-28 11:48:00

Publicerad: 28 juni 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp