För mycket lakrits kan skada foster

improveme.se

Ett enzym i moderkakan fungerar som ett viktigt skydd mot mammans stress för fostret. Men skyddet kan slås ut – av för mycket lakrits. Det visar ny forskning.

Nya upptäckter kan förklara varför vissa lättare drabbas av depressioner, ADHD och posttraumatiskt stressyndrom: ett enzym i moderkakan bildar en barriär som skyddar fostret mot moderns stresshormoner, skriver TT.

Men om mamman
äter för mycket lakrits kan barriären rivas ned.

-När vi tittade på finska kvinnor, som ofta äter mycket lakrits, tenderade de som åt omkring en påse lakrits om dagen att föda sina barn några dagar tidigare än de kvinnor som inte åt lakrits, säger forskaren Johanthan Seckl vid universitetet i Edinburgh, till The Telegraph, enligt TT.

-När barriären är hämmad får man barn med låg födelsevikt och som reagerar annorlunda på stress och depression. Det här kan vara vad som ligger bakom skillnaderna mellan en individ och en annan, fortsätter han.

Förutom att titta på finska kvinnors vanor och hur deras barn utvecklas har forskarna även utfört experiment på råttor. Ungarna till råttorna som matades med lakrits hade ett klart mer ångestladdat beteende, särskilt om de utsatts för stresshormoner som foster.

Bildspel: För mycket lakrits kan skada foster

Bildspel: För mycket lakrits kan skada foster

emelie.wiktoren@improveme.se

2013-07-18 12:43:00

Publicerad: 18 juli 2013

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige