Därför dricker vi mer på sommaren

improveme.se

En iskall öl eller ett glas rosé hör för många semestern till. Men när sommar går mot höst kan det vara en bra idé att se över alkoholvanorna för att inte riskera att hamna i den livsfarliga alkoholistfällan.

Under sommarmånaderna dricker svenskarna betydligt mer än under resten av året. En SIFO-undersökning gjord i samarbete med Systembolagets dotterbolag IQ visar att hälften av svenskarna dricker mer under semestern, samtidigt som Systembolaget har sin försäljningstopp under samma period.

Vad är då anledningen till att vi dricker mer så fort solen kikar fram efter en lång och mörk vinter? Enligt Aftonbladet tror Magnus Jägerskog, vd för IQ, att det beror på att vi umgås mer på sommaren och vill slappna av med sociala aktiviteter som grillmiddagar och picknick i kombination med alkohol.

-Har man haft en hög konsumtion under sommaren gäller det att tänka till när den är slut. Fortsätter man på samma höga nivå finns det risk att det blir ens normalnivå – då kan man dricka sig in i ett beroende, varnar Magnus Jägerskog.

Misstänker du att du dricker för mycket? Nedan följer några tydliga tecken.

• Rikkonsumtion. Enligt Folkhälsoinstitutet dricker du för mycket om du som kvinna dricker mer än nio glas i veckan. För män går gränsen vid fjorton glas.
• Sug efter alkohol. Du bör du se över ditt drickande om du börjat välja sociala aktiviteter där du vet att alkohol kommer att ingå.
• Minnesluckor. En tydlig varningssignal är minnesförlust dagen efter du druckit alkohol.
• Tappar kontrollen. Går du ofta ut med inställningen att bara dricka ett glas men dricker dig berusad ändå har du troligen tappat kontrollen över ditt drickande.

Bildspel: Därför dricker vi mer på sommaren

Bildspel: Därför dricker vi mer på sommaren

isabella.eklof@improveme.se

2013-08-08 10:21:00

Publicerad: 8 augusti 2013

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige