Mat som ökar risken för alzheimer

improveme.se

Koppar som vi får i oss genom mat ökar risken för alzheimers. Det visar en ny amerikansk studie. Genom att ändra dina matvanor kan du minska risken att drabbas av sjukdomen.

Grundämnet koppar, som bland annat finns i ostron, bönor och potatis, kan leda till alzheimers, uppger CBS, enligt Expressen.

I studien, som nyligen presenterades i amerikanska vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, gav forskarna förhöjda doser av koppar till möss. De undersökte även hur människans hjärnceller reagerade på de förhöjda doserna av koppar. Resultatet visade att ämnet lätt tar sig in i blodsystemet och försämrar hjärnans förmåga att slå ut det giftiga proteinet beta-amyloid. Proteinet stannade i stället kvar i hjärnan och samlade plack, som orsakar alzheimers.

För att kroppen ska fungera måste vi få i oss koppar, men genom att ändra våra matvanor och därmed reglera mängden koppar som vi får i oss, kan vi minska risken för sjukdomen.

-Först och främst behövs fler studier som tar reda på exakt hur människor kan ändra sin konsumtion av mat med koppar i, säger Heather Snyder på amerikanska Alzheimer's Association till CBS, skriver Expressen.
 
Flera tidigare studier visar att kost som förebygger hjärt- och kärlsjukdomar även förebygger alzheimer. I stora drag handlar det om medelhavsmat -frukt, grönsaker, bönor, vegetabilier, flytande oljor, relativt lite rött kött och mycket fet fisk.

Bildspel: Mat som ökar risken för alzheimer

Bildspel: Mat som ökar risken för alzheimer

[email protected]

2013-08-26 11:11:00

Publicerad: 26 augusti 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp