Lär dig allt om den nya 16:8-dieten

improveme.se

Korttidsfasta med snabba resultat har under den senaste tiden slagit igenom med dunder och brak. 5:2-dieten har inte undgått någon men nu gäller det att gå vidare. Den nya 16:8-dieten är här!

Till skillnad från 5:2-dieten då du två dagar i veckan ”halvfastar” för att resterande fem dagar äta normalt innebär 16:8 dieten att du bara äter under åtta timmar av dygnet för att sedan fasta 16. Du utgår alltså från dygnets 24 timmar istället för veckans sju dagar.

Exempelvis kan du äta mellan klockan 12.00 och 20.00 för att sedan fasta till klockan 12.00 nästkommande dag. Självklart anpassar du ätmönstret efter dina egna förutsättningar och dygnsmönster men detta kan vara ett gott tips då det är lättare att avstå från småätande när man ligger och sover. Viktigt är dock att du äter samma timmar varje dag och att du gör det tre till sex dagar i veckan.

Två till tre mål om dagen är en rimlig disponering av ett kaloriintag som totalt sett ska hamna på 1500 kalorier. Om du väljer att äta två större mål och ett litet mindre mål om dagen eller tvärtom är helt upp till dig. Det är dock viktigt att du efter ett träningspass äter ordentligt, så det kan vara en god idé att träna precis innan fastans slut.

Vad händer i kroppen när man tillämpar en diet som denna?
När man fastar under korta perioder så växlar kroppen mellan två lägen -energiinlagring och energiförbränning. Du lagrar energi under perioden du äter och förbränner energi under fastan. Det du vill uppnå med en diet som denna är att förlänga perioden då din kropp förbränner energi.

Periodisk fasta ökar även tillväxthormonerna vilket kan leda till ökad fettförbränning och ökad muskelmassa. Kroppen använder det lagrade fettet som bränsle under fastan.

En diet för alla?

En diet som denna är inte till för alla. Gravida, växande barn och sjuka personer bör inte tillämpa denna metod utan att ha rådfrågat en läkare innan.

Måltid som innehåller cirka 500 kalorier:

120 gram kycklingfilé
80 gram färsk pasta
1 avokado
75 gram broccoli
1 päron

Ät tre måltider och uppnå 1500 kalorier.

Bildspel: Lär dig allt om den nya 16:8-dieten

Bildspel: Lär dig allt om den nya 16:8-dieten

[email protected]

2013-10-07 09:50:00

Publicerad: 7 oktober 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp