Anorexia ökar risken att dö i cancer

improveme.se

Kvinnor som lidit av svår anorexia löper dubbelt så stor risk att dö i cancer än andra människor. Det visar en ny svensk studie.

Forskare vid Karolinska institutet, Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset har under 15 år följt 6 000 kvinnor som lidit av så pass svår anorexia att de tvingats till vård på sjukhus. Av dem insjuknade 74 stycken i cancer. Detta är ingen siffra som skiljer sig märkbart från andra kvinnor som får sjukdomen. Det visade sig dock att 29 av dessa 74 kvinnor inte överlevde, vilket är dubbelt så många som kvinnorna utan självsvältssjukdomen.

Georgios Karamanis, ST-läkare i psykiatri vid Uppsala universitet, menar att orsakerna till detta fortfarande är oklara men att det bland annat kan bero på en mildare behandling mot sjukdomen.

-Man kan tänka sig flera orsaker till detta, till exempel att cancern upptäcks i ett senare mer svårbehandlat stadium, att självsvälten minskar motståndskraften mot sjukdomen eller att kvinnorna på grund av risken för svåra biverkningar får en mindre tuff behandling, berättar Karamanis för Uppsala Nya Tidning.

Upptäckten var en slump. Forskarna skulle från början undersöka en teori som säger att ett lågt kaloriintag kan minska risken för cancer, eftersom det tidigare gjorts tester på djur som bevisat detta. Djuren som nästintill inte fick någonting att äta utvecklade betydligt färre tumörer än de som fick äta fritt. Men trots att kvinnor som lidit av anorexia intagit mycket små mängder kalorier sågs ingen likande symptom hos dessa människor.

Bildspel: Anorexia ökar risken att dö i cancer

Bildspel: Anorexia ökar risken att dö i cancer

[email protected]

2013-10-22 11:21:00

Publicerad: 22 oktober 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp