Håller du dig till en diet som utesluter kött så är chansen större att du lever längre. Det visar en färsk amerikansk studie.
Forskare på Loma Linda University har fastställt detta i en rapport där de följt 73 308 personer från den kristna frikyrkan Sjundedagsadventisterna. Under sex års tid noterade forskarna vad medlemmarna åt och hur många av dem som hade dött, och av vilken anledning.
Forskarna upptäckte 12 procent färre dödsfall hos dem som valde vegetariskt än hos resten som åt kött. Kosten tycktes ha en avgörande roll för medlemmarnas hälsa och den minskade risken att dö i sjukdomar som hjärtinfarkt, diabetes och njursvikt. Det gick dock inte att dra några paralleller mellan vegetarianism och minskad risk för cancer. Ungefär lika många köttätare som vegetarianer drabbades under studietiden av sjukdomen.
Att utesluta kött från sina måltider behöver förstås inte betyda att du äter hälsosamt. En friterad vegetarisk vårrulle är exempelvis inte nyttigare än en bit kalkonkött. Att äta vegetariskt kräver god planering och kännedom om vad man behöver få i sig och vilka råvaror som innehåller detta.
Nyfiken på vilka som har slopat köttet i kändisvärlden? Kolla in bildspelet!
2013-10-29 11:58:00