Lättmaten gör dig tung

Medan lightprodukterna är en snabbt växande industri visar nya forskningsrön att de kan ge upphov till övervikt.

En ny studie som genomförts vid Purdue University i Indiana, USA, visar att lightprodukter kan orsaka viktuppgång i stället för det viktras många konsumenter hoppas på, skriver Expressen.

Studien visar att de konstgjorda sötningsmedel som lightprodukter innehåller gör det svårare för kroppen att reglera hur mycket man ska äta, då den söta smaken gör att kroppen förväntar sig energi. Då energin uteblir känner sig kroppen lurad och vill kompensera detta genom att äta igen.

Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, håller med och säger till Expressen att det är viktigt att studier som denna lyfts fram. Hon är av samma åsikt och menar att lightprodukter inte hjälper folk att hålla vikten, utan istället gör övervikten värre.

Studien kritiseras dock från många håll inom matindustrin. Peter Bodor, informationschef på Coca Cola Sverige, säger till Expressen att det har gjorts andra studier som visar att lightprodukter inte bara kan göra att man går ner i vikt utan även hjälpa till att behålla den nya låga vikten.

Detta avfärdas dock av Charlotte Erlanson-Albertsson som säger till Expressen att hela lightproduktindustrin är rent lurendrejeri.

Bildspel: Lättmaten gör dig tung

Bildspel: Lättmaten gör dig tung

2008-02-21 04:15:00

Publicerad: 21 februari 2008

Våra mest älskade skönhetsklassiker

De tidlösa produkterna vi aldrig tröttnar på