5 lugnande tips till den stressade

improveme.se

Att prioritera hälsan kan tyckas självklart men är i många fall svårare än vad vi tror. Stress är idag ett vanligt sinnestillstånd. Vi har listat de lugna människornas fem hemligheter.

Vi vet alla att vardagen kan tära på oss ibland. Uppsatser ska in, viktiga möten flyttas fram och snart är det dags att träffa pojkvännens föräldrar för första gången. Stressen växer sig ibland för stor. Dessutom närmar sig julen med stormsteg med allt vad det innebär. Allt ska fixas på en och samma gång: storstädning, julkort, bakning och presenter – listan kan göras lång.

Men så finns det dem som aldrig tycks bli stressade. De som ständigt går runt med ett lugnt sken men som ändå verkar hinna med lika mycket som alla andra. Vad har de för hemligheter? Läs vidare så avslöjar vi!

De är sociala

Detta tips kan framstå som missvisande. För att umgås med vänner brukar ofta leda till mindre tid till saker som tycks verka viktigare. Forskning visar dock att det är stressdämpande att ägna tid med sina vänner.

I andra studier, där forskare satte barn i pressade situationer, visade det sig att barnen som hade sin bästa kompis med sig klarade uppgifterna betydligt bättre än de som var själva.

De har inte för höga krav

Lugna människor har inte 100-procentig koll på allting hela tiden. De prioriterar. Nyckeln är att lista ut vad som stressar en och hur viktigt det egentligen är. Tänk: vad kommer beslutet som jag tar just nu innebära om tre månader?

Ofta fokuserar vi på för många saker vilket förvirrar vår hjärna. Att måla naglarna blir plötsligt lika viktigt som att förbereda mötet inför imorgon. Ta tio djupa andetag och bestäm dig för att göra det viktigaste först. Det andra kan utebli om du inte hinner.

De stänger av
Den senaste tiden har det talats mycket om att våga stänga av mobilen, att inte behöva känna sig tillgänglig under alla dygnets timmar. Ett tips kan vara att stänga av mobilen och gå på en lång promenad i naturen. När man kommer tillbaka så har man insett att fåglarna kvittrar och att världen fungerar som vanligt utan att man varit uppkopplad. Världen går inte under.

De sover
Istället för att stanna uppe halva natten och ständigt använda snooze-knappen så sover de ostressade för det mesta oavbrutet. Att missa sju till åtta timmars sömn kan ge allvarliga effekter på ens psykiska hälsa. Dessutom kan stressnivån öka.

Det kan även vara nyttigt att ta en liten tupplur på cirka 30 minuter under dagen om man känner sig utmattad. Att sova längre tid kan leda till att man hamnar i en djupsömn som lämnar en mer trött än pigg när man vaknar.

De tar tillvara på semestern

Att prioritera en vecka utan jobb på ett ställe där man känner sig avslappnad är inte bara lyx utan mer eller mindre nödvändigt. Små resor bort från stressen kan både stärka ditt immunförsvar och sänka ditt blodtryck.

Bildspel: 5 lugnande tips till den stressade

Bildspel: 5 lugnande tips till den stressade

[email protected]

2013-11-15 14:30:00

Publicerad: 15 november 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp