Snooze-knappen gör dig tröttare

improveme.se

Aldrig är vi svenskar så trötta som när mörkret faller på hösten. Nu visar det sig att vår bästa morgonvän i själva verket kan vara vår värsta fiende – snooze-knappen.

Anledningen till vårt ständiga gäspande är inte bristen på sömn utan på ljus, då det enda som skiljer dagen från natten är ett grått sken på cirka sex timmar.

Därför är det inte så konstigt att snooze-knappen lockar när det kusliga mörkret välkomnar på morgonen. Faktum är att sju av tio svenskar snoozar varje morgon och en femtedel av dessa uppger att de blir tröttare av att ligga kvar i sängen.

Att snooza försvagar den återhämtande sömnen som kroppen byggt upp under natten. Den stör även den naturliga sömnrytmen vilket kan vara en anledning till tröttheten som uppstår efter snoozande. I Sverige snoozar man i genomsnitt 23 minuter per dag, vilket motsvarar ett helt år av ett liv. Ett faktum som kanske får en att pallra sig upp på morgonen, hur jobbigt det än känns.

För att få bukt denna ovana har elektronikföretaget Philips lanserat gratis-appe ”Unsnooze -The Game”. Företaget som tidigare introducerat väckarklockan ”Wake-up Light”, som får en att vakna med hjälp av upptrappande ljus, har nu utökat sitt morgonsortiment. Appen ska hjälpa folk från snoozandet genom att göra uppvaknandet till en tävling. Två eller flera personer bestämmer en gemensam tid för att gå upp och utmanas därefter att inte klicka på snooze-knappen när klockan väl ringer.

Bildspel: Snooze-knappen gör dig tröttare

Bildspel: Snooze-knappen gör dig tröttare

[email protected]

2013-11-19 12:40:00

Publicerad: 19 november 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp