Allt om hur en fettsugning går till

improveme.se

En fettsugning avlägsnar oönskade fettansamlingar och är ett av de vanligaste plastikkirurgiska ingreppen i Sverige. Men det är mycket att tänka på inför en behandling. Plastikkirurgen Fredrik Gewalli berättar hur det går till.

Det är viktigt att klargöra att fettsugning inte är samma sak som en operation för att gå ned i vikt.

-En fettsugning utförs framför allt i syfte att avlägsna lokala fettdepåer som inte svarar på diet eller träning, säger Fredrik Gewalli.

Fettdepåerna, eller fettansamlingarna, orsakas av diet, hormoner och arv. Några vanliga behandlingsområden med fettsugning är hals, midja, buk, bröst, rumpa, insida och utsida lår.

Vid ett första möte
med patienten gör plastikkirurgen en professionell bedömning av hälsotillståndet, längd och vikt samt fettdepåerna och hudkvaliteten. Sedan bestäms vilken metod som lämpar sig bäst. Den vanligaste och säkraste kallas super wet-tekniken.

-Den går ut på att man sprutar in vätska och bedövning i vävnaderna och sedan suger ut fettet, säger Fredrik.

Den andra metoden använder laser, ultraljud eller radiofrekvensvågor tillsammans med fettsugninsgtekniken. Den går ut på att man tillför energi till fettvävnaderna och huden. Förutom en vakuumsugning har tekniken ett syfte att med hjälp av energin smälta fettet och huden sägs genomgå en krympning.

-Det kan innebära stora påfrestningar på huden och i otränade händer kan brännskador uppkomma. Därför har metoden inte fått något stort genomslag och plastikkirurger som ingår i Svensk Förening för Estetisk Plastikkirurgi använder oftast super-wet tekniken, säger Fredrik.

Vid den tredje typen av behandling utförs fettreduceringen utvändigt med hjälp av kyla. Den fungerar endast på enstaka områden.

Då kroppen inte kan
bilda nya fettceller blir resultatet av en fettsugning bestående. Men eftersom man inte ska avlägsna alla fettceller från ett område kan de som blir kvar efter en behandling öka i storlek vid en viktökning, men du får inte tillbaka till exempel bilringen utan blir mera jämnt ”tjock”.

-Därför är kost och träning i kombination med fettsugning viktigt för att uppnå bästa resultat, säger Fredrik.

För några år sedan visades flera skräckbilder i media runt om i världen på personer som fettsugit sig och det har till och med rapporterats om dödsfall i USA. Det ledde till att en ny lag instiftades i Florida som innebär att plastikkirurger bara får reducera fyra liter fett.

-Suger man för mycket fett riskeras kroppens vätskebalans att ändras. Med mindre lokaliserade fettsugningar uppnår vi bättre resultat och patienterna utsätts inte för fara.

Under behandlingen sövs patienten ner eller får lokalbedövning. Efteråt ska patienten bära en gördel, helst i två månader, för bästa resultat.

Många upplever att de har fett på kroppen som inte svarar på diet eller träning.

Många upplever att de har fett på kroppen som inte svarar på diet eller träning.

Vid den vanligaste fettsugningsmetoden, super wet-tekniken, sprutas vätska och bedövning in i vävnaderna innan man suger ut fettet.

Vid den vanligaste fettsugningsmetoden, super wet-tekniken, sprutas vätska och bedövning in i vävnaderna innan man suger ut fettet.

Fredrik Gewalli har flera års erfarenhet som specialiserad plstikkirurg.

Fredrik Gewalli har flera års erfarenhet som specialiserad plstikkirurg.

[email protected]

2013-12-04 09:20:00

Publicerad: 4 december 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp