Giftiga deodoranter säljs på taxfreen

improveme.se

Din deodorant kan innehålla det miljöfarliga ämnet triclosan. Det avslöjar en undersökning som Svenskt Vatten har gjort.
– Det är förvånande. Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt, säger miljöexperten Anders Finnson.

I rapporten ”Toxfree Taxfree”, som branchorganisationen Svenskt Vatten har gjort, visar det sig att triclosan är vanligt förekommande i flertalet deoderanter i Sveriges taxfreebutiker. Triclosan används bland annat som ett konserveringsmedel och är klassat som ”mycket farligt” av EU. Ämnet sköljs av oss när vi duschar och hamnar slutligen i sjöar, vattendrag och hav där de sedan drabbar vattenlevande växter och djur.

-Det är förvånande. Triclosan är ett mycket miljöfarligt ämne och helt onödigt. Konsumenter ska inte behöva få med sig miljöfarliga deodoranter hem när de är ute och reser, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten.

Miljöminister Lena Ek ser detta som ett allvarligt problem och vill förbjuda det miljöstörande ämnet. Men det kan dröja. EU hindrar nämligen Sverige från att göra det innan alla andra länder gjort samma sak.

-Vi jobbar just nu med att hitta tillräckligt mycket underlag för att kunna anmäla det här till kommissionen för att få ett europeiskt förbud för triclosan, säger Lena Ek till TV4-Nyheterna.

Granskningen har gjorts på de största flygplatserna, flygbolagen, resebolagen och färjorna i Sverige och triclosan har gått att finna i förvånansvärt många deodoranter. Calvin Klein, Ralph Lauren och Davidoff är några av de största märkena som tillåtit ämnet i sina produkter.

-Nu kräver vi att resebolagen slutar att sälja deodoranter och andra hygienartiklar som innehåller triclosan. Jag hoppas och tror att den goda viljan finns där, avslutar Anders Finnson.

Bildspel: Giftiga deodoranter säljs på taxfreen

Bildspel: Giftiga deodoranter säljs på taxfreen

[email protected]

2013-12-11 11:03:00

Publicerad: 11 december 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp