Därför är risken för ebola minimal

improveme.se

USA, Spanien och Norge har redan drabbats. Nu ökar oron för att ebolasmittan ska komma till Sverige. Men vi kan vara lugna. Experter menar att risken att sjukdomen når oss är extremt liten.

Det var i mars tidigare i år som ebolautbrottet startade i Västafrika. Hittills har omkring 7000 människor insjuknat och av dem har ungefär hälften avlidit. Störst är spridningen i Guinea, Liberia och Sierra Leone, som alla blivit hårt drabbade. Än så länge har bara ett fåtal fall av sjukdomen rapporterats utanför dessa länder, däribland USA, Spanien och Norge. Nu ökar oron för att sjukdomen ska sprida sig till Sverige.

Ebola smittar tydligast i en situation då någon vårdar en person och inte bär tillräckligt med skyddsutrustning. Smittan överförs genom kroppsvätskor som blod och kräkningar och är inte luftburen. Den som insjuknar i ebola drabbas av hög feber, diarréer, kräkningar och inre och yttre blödningar och det är bara den som utvecklat symptom som i sin tur kan smitta andra.

Trots att de flesta västerlänningar som hittills drabbats av sjukdomen blivit smittade i Västafrika har de blivit hemskickade för att behandlas i sina respektive hemländer. Detta för att belastningen på hälsovården i de drabbade länderna redan är hårt pressad. Detta ökar oron för att smittan ska sprida sig även utanför Afrika -en oro som enligt experter är helt obefogad, skriver Dagens Nyheter. Har man, som i Sverige, bra sjukvård med plats för smittade patienter och personal som kan hantera sjukdomen på ett säkert och professionellt sätt, är risken minimal att sjukdomen sprider sig.

Inte heller om du har en resa inbokad framöver har du anledning att oroa dig. En person som smittats av ebola tar sig varken till en flygplats eller ombord på ett flygplan och risken att en person ska insjukna under en långflygning är närmast teoretisk, menar Anders Tegnell som är statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

-Den smittar inte i vanliga sociala sammanhang som på flygplatser eller i flygplan, utan det krävs nära och långvarig kontakt för att drabbas, säger han till tidningen Vagabond.

Bildspel: Därför är risken för ebola minimal

Bildspel: Därför är risken för ebola minimal

isabella.eklof@improveme.se

2014-10-14 06:53:00


Text:
Publicerad: 14 oktober, 2014