Knepen för att hålla sig frisk i höst

improveme.se

När kylan har slagit till är det inte bara halsen vi borde se efter. En rinnande näsa och svullna ögon kan vara minst lika irriterande. Släng näsduken och läs hur du håller förkylningen borta i höst.

Har du hört talas om uttrycket ”det sitter i huvudet”? Det tänket kan även appliceras för att hålla förkylningen borta. Negativa tankar och stress har visat sig ha dålig påverkan på immunförsvaret. Byt ut pessimismen mot glädje och en positiv inställning så ska du se hur basiluskerna blir bortskrämda. Läs vidare för fler tips om hur du håller dig frisk.

Håll god handhygien
Vi brukar ofta tjata på att barnen måste tvätta händerna stup i kvarten, och det med all rätt. Förkylningsvirus sprider sig ofta genom fingrarna och upp i näsan eller ögonen. Därför är det extra viktigt att hålla tassarna rena.

Sluta röka
Det är lättare sagt än gjort, men är viktig för att hålla sig frisk. Rökning försämrar immunförsvaret drastiskt och kan orsaka skador på slemhinnorna. Virus kan då lättare att ta sig in i kroppen. Gör det enkelt för dig själv -fimpa ciggen!

Håll fossingarna varma
Fötterna och händerna är de kroppsdelar som har lättast att bli kalla. Anledningen är att kroppen prioriterar värme till de inre mer viktiga organen.

Ät mängder av grönt
Ett annat sätt att förhindra förkylning är att äta mycket frukt och grönsaker. Kroppen behöver C-vitaminer och antioxidanter för att slemhinnorna ska bete sig som de ska. Annan kost som är bra är fet fisk och smör, som är rikt på D-vitaminer.

Bildspel: Knepen för att hålla sig frisk i höst

Bildspel: Knepen för att hålla sig frisk i höst

dagmawit.alemayehu@improveme.se

2014-10-17 09:20:00


Text:
Publicerad: 17 oktober, 2014