Slipp vårtröttheten

Många hoppas på en nyfunnen energi då våren nalkas. Men då mer än varannan svensk lider av D-vitaminbrist kan våren ofta ha motsatt effekt på kroppen. Trötthet, nedstämdhet och infektionskänslighet är vanliga symtom.

Under sommaren lagrar människan D-vitamin i kroppens fettväv, berättar Mats Humble, överläkare vid allmänpsykiatriska kliniken på universitetssjukhuset i Malmö för Expressen. Nivåerna av D-vitamin halveras under vinterhalvåret och nu i februari-mars är vårt lager uttömt och D-vitaminnivån är som absolut lägst i kroppen just.

-Många som drabbas av vårtrötthet eller depressioner lider sannolikt av D-vitaminbrist, fortsätter Mats Humble till Expressen.

Forskning visar inte bara att brist på D-vitamin kan leda till benskörhet, utan även ökar risken för bukfetma, övervikt, hjärtkärlsjukdomar, diabetes och depressioner. Samtidigt visar en ny stor studie som publicerats i Archives of internal medicine att överskott av D-vitamin kan förlänga livet.

D-vitaminbrist är något som enkelt kan upptäckas med hjälp av ett vanligt blodprov. Mats Humble säger till Expressen att man bör be läkaren om ett sådant test om man är trött, nere och får täta infektioner.

Bildspel: Slipp vårtröttheten

Bildspel: Slipp vårtröttheten

2008-02-27 01:05:00

Publicerad: 27 februari 2008

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp