Så får du mer gjort om dagen

improveme.se

Många tycker att de behöver mer tid. Men 24 timmar om dygnet räcker väl – bara du utnyttjar din tid på rätt sätt.

Har du svårt att få tiden att räcka till? Chansen är stor att du prioriterar fel, eller inte alls. Här är tips på hur du på bästa sätt fördelar dygnets timmar.

Lägg fokus på en sak i taget
För att få ett riktigt bra resultat är det viktigt att aktiviteterna görs helhjärtat. Det betyder att du ska försöka undvika att ha saker som distraherar dig. Det är inget fel med att ha många bollar i luften, men lägg några åt sidan. Koncentrera dig istället extra mycket på det som är viktigast.

Prioritera
Gör upp en lista där du rangordnar dagens aktiviteter utifrån hur de bidrar till dina kortsiktiga respektive långsiktiga mål. På detta sätt kan du eliminera mindre viktiga eller onödiga sysslor som egentligen bara har varit tidsödande.

Planera dina dagar
Ta en kort stund på morgonen för att planera hur du ska gå tillväga för att utföra dagens aktiviteter. När man har en massa att tänka på är det lätt hänt att en del blir bortglömt. Har du en lista på aktiviteter nedskrivna blir det dessutom lättare att bocka av dem när du genomfört dem. Du känner dig genast mer produktiv när du sitter med en lista full av avklarade ärenden.

Inga bortförklaringar
”Jag har inte tid, timmarna räcker inte till, jag är för stressad för att…” Sluta gnäll och sluta skyll på tiden! Du kan antingen vara ett offer och låta dig styras av minuter och timmar, eller ta kontroll över hur du nyttjar tiden du faktiskt har. Vi blir bara så begränsade som vi själva tillåter oss att bli.

Ta tid att reflektera
Ibland väljer vi att bara köra på tills det säger stopp. Vi väljer att nöta tills vi känner oss utslitna, trötta, omotiverade och till och med glömmer poängen med det vi gör. Ta en stund och reflektera över hur allt går. Ställ dig frågor som: är jag nöjd med hur dagen gick? Om inte, vad kunde jag gjort annorlunda? Känner jag mig nöjd över hur jag delade upp tiden? Om inte, kan jag omprioritera för att få till det?

Bildspel: Så får du mer gjort om dagen

Bildspel: Så får du mer gjort om dagen

dagmawit.alemayehu@improveme.se

2014-10-20 05:33:00


Text:
Publicerad: 20 oktober, 2014