Ditt stökiga hem – ett karaktärsdrag

improveme.se

Hur många gånger har du argumenterat för att ditt stökiga rum inte stör dig alls? Det finns ju faktiskt viktigare saker i livet som du hellre prioriterar och lägger mer energi på. Men sanningen är att din oreda faktiskt påverkar dig mer än du tror.

Psykologen Timothy Wilson förklarar i sin bok ”Redirect: The Surprising New Science of Psychological Change” att emotionellt känslomässiga människors humör och identitet kan påverkas av deras omgivning. Han menar att ditt röriga hem kan reflektera direkt tillbaka på ditt psykologiska tillstånd.

Effekten av ett ostädat rum eller hem kan till exempel vara att du ofta känner dig trött, eftersom det kan vara psykiskt utmattande att konstant omringas av en röra. Tar man inte tag i oredan kan det även utvecklas till en känsla av hopplöshet.

Ett stökigt rum kan tyda på att du är instabil inombords, oavsett om du väljer att utåt presentera dig med vårdat hår och rena kläder. Men det kan lika gärna vara tvärtom genom att det började med en massa orena kläder överallt i ditt rum, tomma läskburkar och annat skräp på golvet. Detta kan i sin tur påverka dig emotionellt och psykiskt.

Så varför väljer man att hålla sitt rum eller hem stökigt ändå? Ett argument talar för att det är en symbolisk kamp om vem som bestämmer -”det är mitt hem och jag väljer hur jag vill att det ska se ut”. Det kan därför vara känsligt när någon bestämmer sig för att städa upp ett stökigt rum utan att be om lov. Det kan tolkas som om en osynlig gräns har överskridits där den personliga integriteten kränkts.

Känner du igen dig? I sådana fall kan det vara smart att skriva en plan om hur du ska gå tillväga för att få ordning och reda. Ta en dag och ett område av rummet eller huset i taget. Börja till exempel med att plocka upp allting från golvet, sedan sängen, bordet, soffan och så vidare. Det kan som sagt vara överväldigande att ta itu med en röra. Men ett steg i taget ska nog göra susen.

Bildspel: Ditt stökiga hem - ett karaktärsdrag

Bildspel: Ditt stökiga hem – ett karaktärsdrag

[email protected]

2014-11-04 08:39:00

Publicerad: 4 november 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp