Så klarar svenskarna mörkret

improveme.se

November månad visade rekordlåga soltimmar och alltfler svenskar känner brist på ork och energi i vardagen. Hela 36% drar ner på vardagsmotion under vintern, på grund av bristande energi.

Vintersolståndet 22 december, också årets kortaste dag, är vändpunkten efter en mörk och solfattig början på vintern. Men enligt en ny undersökning finner svenskarna även januari och februari kämpiga, då mörker gör det svårt att ladda batterierna.

Undersökningen, utförd på uppdrag av Lantmännen och AXA, visar att en stor del av befolkningen lider av orkeslöshet i vardagen under vinterhalvåret. 33% uppgav att de träffar vänner mindre och 25% drar ner på träningen.

Sammantaget var det hela 64% som sa att de har problem att orka med allt de måste göra under vintern i hög eller någon utsträckning. Det innefattar alltifrån städning, hämta/lämna på dagis och träning.

Däremot drar svenskarna inte gärna ned på sexlivet eller jobbet, 11% respektive 8%, under vinterhalvåret. Och då hela 50% av de 1009 tillfrågade personerna, försökte sova mer för att finna energi, verkar hemmet vara basen där man föredrar att ladda om.

Antal mörka timmar i november:

Umeå: 17 tim 25 min
Stockholm: 16 tim 2 min
Malmö: 15 tim 42 min

Vintersolstånd: 22 dec är årets kortaste dag, sen vänder det igen.

87% av svenskarna äter helst gröt till frukost, främst för att det är nyttigt, mättande och gott.

87% av svenskarna äter helst gröt till frukost, främst för att det är nyttigt, mättande och gott.

[email protected]

2014-12-03 13:40:00

Publicerad: 3 december 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp