Så lyckades Lisa kamma hem vinsten

improveme.se

Blott 16 år gammal är Lisa Ajax den yngsta "Idol"-vinnaren hittills. Vägen till segern har varit kantad av stress och prestationskrav, inte minst på finaldagen. Men när det väl gällde var det inget annat än en gammal huskur som hjälpte Lisa.

Rösten är en sångerskas främsta vapen. Men vad gör man när man känner att den sakta men säkert sviker precis innan ens livs största ögonblick? Man gör precis som Lisa: skakar av nerverna, sätter på sig en glammig klänning och satsar på ett gammalt hederligt knep.

-Det var honungen som räddade min röst ikväll. Jag vet att det är bakteriedödande och att det lenar halsen. Jag tog en sked precis innan jag gick ut så kändes det mycket bättre, berättar Lisa bara minuter efter hon korats till vinnare.

Det är en ödmjuk ”Idol”-vinnare som står framför oss på fredagskvällen när kamerorna slocknat. Ödmjuk, men fullt medveten om att hon under säsongen formats till att bli en förebild för tusentals tjejer runt om i landet. Lisa berättar att hon tyckte det var skönt att just tjejerna utmärkte sig lite extra under hösten, med tanke på hur mycket hennes egna idoler har betytt för henne.

Beyoncé är en gudinna och jag ser upp till henne så himla mycket, därför var det stort att få framföra en av hennes låtar här i Globen, förklarar hon.

En annan kvinna som haft stor betydelse för Lisas framgång är hennes mamma. I såväl ”Idol” som under de talangjakter hon deltagit i under sin barndom har hon alltid funnits med i bakgrunden och stöttat och peppat sin sångfågel till dotter. I ett tidigare program valde Lisa att ägna låten ”I turn to you” till sin mamma, för att visa uppskattning och kärlek till sin närmaste förebild.

Kanske har hon också mamman att tacka för att hon under hösten lyckats behålla både lugnet och fötterna på jorden. Därför kom svaret om hur hon skulle fira vinsten inte direkt som en chock för den samlade journalistkåren som var på plats i Globen för att gratulera 16-åringen till vinsten:

-Jag kommer att fira vinsten med Pommac, och med mamma såklart. Jag tänker dansa och fira att vi har gjort det här tillsammans, säger hon och ler med hela ansiktet.

– Jag hittar inga ord, jag är så lycklig just nu, säger Lisa minuter efter vinsten. Här gratuleras hon av programledaren Pär Lernström.

– Jag hittar inga ord, jag är så lycklig just nu, säger Lisa minuter efter vinsten. Här gratuleras hon av programledaren Pär Lernström.

Lisas mamma är hennes största förebild.

Lisas mamma är hennes största förebild. ”Vi har vunnit tillsammans”, säger hon.

Men någon ynka procents marginal vann Lisa Ajax över sin finalistkonkurrent Mollie Lindén.

Men någon ynka procents marginal vann Lisa Ajax över sin finalistkonkurrent Mollie Lindén.

[email protected]

2014-12-08 11:46:00

Publicerad: 8 december 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp