Tidigare i månaden skrev vi om menskoppen som ett nytt fenomen. För oss i västvärlden är mensskydd en självklarhet. Däremot är kunskapen om menstruation låg i många utvecklingsländer och flickor tvingas leva i ohygieniska förhållanden, skriver RFSU.
Det är lätt att ta mensskydd för givet -det är självklart att alla har tillgång till det, eller? RFSU, Riksförbund för sexuell upplysning, berättar att verkligheten ser annorlunda ut. Många kvinnor i utvecklingsländer vet fortfarande inte vad menstruationen beror på; de vet att det är en slags blödning men förstår inte riktigt varför de blöder.
I Sverige lär vi oss vikten av att hålla en god hygien under månadsreningen redan i mellanstadiet på sexualundervisningen. Alla har tyvärr inte den lyxen. I många länder talar man helst inte om menstruationen eftersom det anses vara tabu. Konsekvensen är naturligt brist på kunskap. I Indien är det hela sju av tio som inte vet vad mens är förrän de själva får det.
Bindor och tamponger är många gånger för dyra i dessa delar av världen. Istället får man förlita sig på smutsiga trasor, lera och torkad djuravföring som skydd. Den internationella organisationen, WaterAid, uppskattar att endast en av tre kvinnor har tillgång till en toalett. Även detta, som ohygieniskt mensskydd, leder i värsta fall till allvarliga infektioner och infertilitet.
RFSU menar att mensskydd är en fråga om mänskliga rättigheter och inte minst jämställdhet. Därför är det viktigt att stoppa tabu-tänket så att flickor världen över får den utbildningen som är nödvändig.
2014-12-15 15:28:00