Glöm musarm – ”mobilnacke” är den nya faran

improveme.se

Musarm har många hör talas om. Men nu varnar forskare för ”mobilnacke” som kan komma att bli vår nya folksjukdom. Det kan ge förödande konsekvenser för nacke och rygg.

I genomsnitt tillbringar vi uppemot fyra timmar dagligen över våra mobiltelefoner, årligen uppemot tusen. Men det många inte tänker på är hur vi belastar nacke och axlar genom att sitta och titta ned i mobilen under så pass lång tid. Enligt forskning som gjorts av Kenneth K Hansraj, vid New York Spine Surgery and Rehabilitation Medicine, visar det sig att den onaturliga ställningen kan leda till kronisk värk och i värsta fall till operation.

Ett huvud väger ungefär fyra till fem kilo och ju mer vi böjer det desto mer sliter vi på nacken. Böjer du huvudet i 60 grader belastar du nacken med ca 30 kilo, som är lika mycket som den genomsnittliga åttaåringen väger. Och redan vid 15 graders böjning, belastar du nacken med nästan 12 kilo. För att undvika skador och smärta är det viktigaste att hålla en bra ställning vid mobilanvändning. Öronen ska vara i linje med axlarna och skulderbladen indragna.

Bildspel: Glöm musarm – ”mobilnacke” är den nya faran

Bildspel: Glöm musarm – ”mobilnacke” är den nya faran

[email protected]

2014-12-26 08:00:00

Publicerad: 26 december 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp