Ensam bonde söker hotell

improveme.se

Vad betyder julen för dig? Tid med familjen, god mat eller ett alternativt julfirande i goda vänners lag? Tradition i all ära men med dagens sökbeteende, vare sig på webben eller i verkliga livet, kan det vara nyttigt att ta en paus och stanna upp, menar chefredaktör Ricki Petrini.

På samma sätt som luciasånger lovar en ’fröjdefull jul’ i år igen, är storhelger på samma gång en reflekterande tid där vi utvärderar året som gått. Man söker svar, man söker ett sammanhang -allteftersom står det klart för en att det gångna året inte gjort en klokare. Eller kanske lite ändå. Frågorna hopar sig och mitt i allt julståhej förväntar vi oss svar på frågorna inför det nya året.

Novembers makalöst mörka dagar och veckor fick en inåtvändande effekt på de flesta utav oss. Själv har jag inte sett så mycket TV sedan vinterinfluensan 2008 då jag låg däckad i två veckor. En inte alltför ovanlig kväll kunde min tablå se ut ungefär så här.

18:00 Dubbelavsnitt av Vänner
19:00 Dubbelavsnitt av The Big Bang Theory
20:00 Bonde söker fru
21:00 Ensam mamma söker (På TV3 Play)
22:00 Paradise Hotel

Jag bör tillägga att mina tablåval och mina skäms-program inte vittnar om ett slappt och oengagerat TV-tittande, tvärtom. Jag är en högst dedikerad TV-tittare när det kommer till realitysåpor. Soffpotatis, ja -men definitivt ingen zapp-slumrare.

Därför kunde en kväll av liknande mått framkalla hejdlösa skratt, en skvätt gråt och passionerad ilska på en och samma gång. Morgonen efter, utvilad för dagens kommande jobb, kunde jag ofta ha svårt att skilja på gårdagskvällens dramaturgi i rutan och mina egna drömmar. Mitt engagerande TV-tittande hade givetvis satt sina spår och min fantasi löpte amok.

Som slutsats kunde jag bara konstatera att TV-rutans ömsom realistiska ömsom fiktiva skildringar av sökande karaktärer, satt igång mina egna kreativa hjärnceller. Här i rutan, fanns en drös sökande individer som alla sökte någonting; meningen med tillvaron, en ny partner, sällskap på gården eller en ny pappa till sina barn. Min egen närvaro i soffan, som engagerad TV-tittare, hade i min fantasi placerat mig själv i en fiktiv, drömsk dokusåpa.

Säg vad man vill om julen och i slutändan firar vi ju på olika sätt. Tid med familjen eller bara tid för sig själv -utan våra vardagliga bestyr blir det ju också ett bra tillfälle för just reflektion. Man är ledig, man andas ut och för första gången på väldigt länge frågar man också sig själv om tillvaron man lever i faktiskt uppfyller det den lovar.

För det kan ingen julsång i världen svara på. Fröjdefull eller inte så kan det vara klokt för oss alla, bara nån gång ibland, att stanna upp i vårt sökande, reflektera och blicka framåt. Under årets sista vecka går vi från uppkopplad till avkopplad i strävan efter sinnesro. För när allt är sagt och gjort har vi ju ändå ett nytt försök nästa år igen, att finna svaren i vårt sökande.

Bildspel: Ensam bonde söker hotell

Bildspel: Ensam bonde söker hotell

[email protected]

2014-12-25 13:42:00

Publicerad: 25 december 2014

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp