Solarier bidrar till att öka risken för hudcancer. Strålsäkerhetsmyndigheten uppmanar nu landets kommuner att överväga att ta bort möjligheten för allmänheten att sola solarium.
Vid årsskiftet införde Australien förbud mot solarium. Detta eftersom landet ligger i topp när det kommer till hudcancer. Enligt ledande australienska forskare inom cancer kommer två av tre australiensare att ha diagnostiserats med hudcancer innan de fyllt 70 år.
Nu har även Strålsäkerhetsmyndigheten i Sverige via ett pressmeddelande gått ut med en rekommendation till alla Sveriges kommuner om att förbjuda solarier.
Riskerna handlar om att utveckla hudcancer, och speciellt den farligaste formen, malignt melanom, men också att man blir skrynklig och åldras i förtid.
-Nu hoppas vi att även de kommuner som erbjuder allmänheten möjlighet att sola i solarium tar sitt ansvar och upphör med detta. Det kan inte vara förenligt med kommunernas uppdrag att bedriva verksamhet som inte tillför någon hälsonytta och som samtidigt är cancerframkallande, säger Ulf Wester, inspektör och sakexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten
En del företag har redan hoppat av soltåget, till exempel gymkedjan SATS som tog bort möjligheten att sola solarium hos dem redan 2009 då de inte anser att det är hälsofrämjande.
-Vi har inte så mycket ljus mellan oktober och maj i Sverige och då längtar man efter sol och värme. Men strålningen ökar risken, särskilt om man är vit då den går djupt ner i huden där cellerna delar sig vilket kan ge skador på arvsmassan, säger Ada Girnita, överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.
Bredvid solarier runt om i Sverige ska det sitta en lapp med information om vilka skador solningen kan ge, och hur man kan beräkna hur länge det är lämpligt för en själv att sola. Hur mycket sol du tål beror på din hudtyp.
Nedan följer en lista med våra sex olika sorters hudtyper:
Hudtyp I och II Rödhåriga och blonda personer med blå eller gröna ögon. De bränner sig lätt och blir aldrig eller sällan bruna. Människor med sådan hudtyp är de som löper störst risk att drabbas av malignt melanom och ska inte sola solarium.
Hudtyp III Mörkhåriga personer med bruna ögon. De bränner sig ibland men blir lätt bruna. Kan sola solarium, men bör inte göra det mer än i tre omgångar på ett år (om en solningsomgång består av tio solningstillfällen).
Hudtyp IV Vanlig hos personer med svart eller mörkbrunt hår och bruna ögon. De bränner sig sällan och blir lätt bruna. Kan sola solarium, men bör inte göra det mer än i tre omgångar på ett år (om en solningsomgång består av tio solningstillfällen).
Hudtyp V Personer med mycket mörk hud. Tål solen väl, bränner sig aldrig och blir väldigt bruna i solen. Drabbas sällan av hudcancer.
Hudtyp VI Personer med mycket mörk eller svart hud. Tål solen väl, bränner sig aldrig och drabbas sällan av hudcancer.
2015-01-21 10:37:00