Mat viktigare än motion för att gå ner i vikt

improveme.se

Att röra på sig och motionera är nyttigt för kroppen, det är ett välkänt faktum. Men om man vill gå ner i vikt är däremot inte träningen det viktigaste, det är kosten som står för den största delen av en viktminskning.

I en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Viktväktarna visar man att övervikt leder till mindre aktivitet, vilket ofta blir ett naturligt val för den som gått upp i vikt. För om man är större än tidigare orkar man kanske inte lika mycket, och struntar i att röra på sig hur nyttigt det än anses vara. Men mindre aktivitet från början leder däremot i sig inte automatiskt till övervikt. Det är kosten som avgör. Så det där med att ”det är bara att springa mer” för att gå ner stämmer inte. Det är att äta rätt som gäller i första hand och sedan lägga till motion för optimalt resultat.

I undersökningen kunde man se att de som tänker att kosten är viktigare än motionen när det kommer till vikt, var smalare än de som tänker tvärtom. De som tror att det bara är att motionera mer äter gärna lite mer än de som är mer noga med vad de stoppar i sig. Man tror helt enkelt att de där extra kalorierna kan man träna bort sedan.

-Forskning visar att när det kommer till viktminskning är kost och motion det mest effektiva när det görs samtidigt -till skillnad från att enbart gå på diet eller att enbart träna, säger Glenn Lingebrand på Actic

Ser man till program som Biggest Loser tränar deltagarna som galningar och går ner jättemycket i vikt. Och visst, om man kör 8 timmar om dagen går man givetvis ner, men de flesta människor har varken möjlighet eller ork att träna så extremt mycket. Men deltagarna får även kostråd, bra mat och regelbundna måltider. Det är däremot lätt att missa matbiten och tro att det är enbart träningen som ger resultat när man ser dem på tv.

För att bli av med kalorierna från en stor portion pommes frites behöver du göra 564 burpees. Det räcker nästan med den informationen för att förstå hur pass viktigt det är att välja klokt vad man stoppar i sig.

Bildspel: Mat viktigare än motion för att gå ner i vikt

Bildspel: Mat viktigare än motion för att gå ner i vikt

louise.flinck@improveme.se

2015-03-11 15:02:00

Publicerad: 11 mars 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste