Koffein kan ge dig högt blodtryck

improveme.se

Kaffe, te och energidrycker är alla koffeinstinna drycker vi gärna tar till när vi känner oss trötta och sega. Men om du inte är van vid dessa drycker ska du se upp eftersom koffein kan orsaka högt blodtryck.

Vid en amerikansk studie som presenterades den 14 mars hade man gett deltagarna antingen energidryck, typ Redbull eller placebodryck utan koffein. Resultatet visade att unga (18-40 år) friska människor som inte är vana vid koffein riskerar högt blodtryck, som i sin tur kan leda till hjärtproblem.

Kroppen är snabb att ta upp koffein och inom 30-60 minuter är allt ute i blodet. För en person på 60 kilo som är van vid koffein, är det cirka två koppar kaffe som gäller för att bli uppiggad. Halveringstiden för kaffe är 4-6 timmar så det stannar alltså kvar länge i kroppen.

Svenskarna dricker näst mest kaffe i världen, 145 liter kaffe per invånare om året, vilket motsvarar 3,2 koppar per person och dag. Bara Finland dricker mer kaffe än svenskarna med sina 3,5 koppar. Men vi tar också gärna till drycker som Redbull för att pigga upp oss.

Försäljningen av energidrycker har de senaste åren fördubblats. De positiva effekterna vi vill åt, förutom smaken i kaffe och energidrycker, är att man blir mentalt piggare, mer alert och mindre trött. Koffeinet motverkar även hunger och kan ge ökad fettförbränning.

För att bli förgiftad av koffein krävs det ganska mycket kaffe -cirka 1200 mg. Det innebär cirka 12 koppar java. Har man otur att få i sig för mycket kan man drabbas av otrevligheter som förhöjt blodtryck, skakningar, illamående och kräkningar, diarré och hjärtklappning.

Kaffe och energidrycker innehåller koffein som kan leda till högt blodtryck om man får i sig stora mängden eller är ovan.

Kaffe och energidrycker innehåller koffein som kan leda till högt blodtryck om man får i sig stora mängden eller är ovan.

louise.flinck@improveme.se

2015-03-16 14:48:00

Publicerad: 16 mars 2015

Här är 6 saker du inte visste om sex

Fascinerande fakta som du kanske inte visste