Sociala medier vilseleder flickor

Få publicerar bilder på celluliter på sociala medier. Istället möts man av slimmade figurer. Forskare menar att konsekvenserna av dessa, ofta förskönade, bilderna är skadliga för tittarna

Förra veckan hamnade den danska Sports Illustrated-modellen, Nina Agdal i blåsväder för att ha publicerat en bild på sin nakna överkropp på Instagram. Syftet var att visa upp sin solbrända hy, och uppmana sina läsare till att använda solskydd. Istället skapade hon kontrovers -”var bilden verkligen nödvändig för att poängtera vikten av solskydd?”, diskuterades det.

Forskarna på University of California menar att liknande illustrationer på smala kroppar kan vara skadliga för tittare, speciellt för unga tonårsflickor. Detta efter att ha analyserat 300 bilder från Twitter och Pinterest med taggarna ”thinsporation” och ”thinspo”.

Under dessa taggar fann de smala kroppar, eller kroppsdelar, där huvudet ofta var beskuret. Ätstörningar belystes även ur en positiv synvinkel, skriver sciencedaily.com.

Jannath Ghaznavi, doktorand på Institutionen för kommunikationslära på universitetet, menar att tonåringar som spanar efter inspiration på sociala medier istället kommer hitta ”huvudlösa och sexualiserade kvinnor”. Detta enligt henne, kan vara vilseledande och i värsta fall leda till ätstörningar och missnöje.

-En ung kvinna som ser bilderna kan med stor sannolikhet få för sig att detta är hur hon ska se ut. Om självdistans saknas, kan de även applicera dieter och andra liknande medel för att uppnå dessa ideal, förklarar Ghaznavi.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 11 maj 2015

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp