Ät spenat för formens skull

Sedan vi var små har det varit samma visa om hur nyttigt det är med spenat. I skolan var det stuvad spenat som gällde och vissa ungar älskade det, men ganska många hatade det med samma frenesi. Som vuxna är det nu vår tur att få i barnen de gröna bladen. Via en sallad är det förmodligen något enklare än den där stuvade sörjan man fick i skolan när undertecknad växte upp.

Nu har forskare vid dessutom kommit fram till fler fördelar med spenaten, nämligen att den är lite extra bra för de som kämpar med övervikt. Det är ämnet thylakoid som återfinns i spenat som gör susen. I en dubbel blindstudie med sextio överviktiga personer (30 män och 30 kvinnor) gavs antingen ett koncentrat av spenatextrakt eller placebo till testpersonerna. Det visade sig att de som fått spenaten var mätta och belåtna ungefär två timmar längre än de som fått enbart placebo.

Att äta thylakoider kan också påverka suget efter specifik föda, som till exempel sötsaker. I en tidigare studie på kvinnor fann man ett minskat begär för godis redan efter en enda dos av spenatextraktet.

Vill man själv testa finns det olika medel med thylakoider på till exempel Apotek hjärtat och i hälsokostbutiker.

 

Källa: Science daily

Redaktionen
Publicerad: 9 januari 2023
Foto: Alamy

10 relationstips på semestern

En klassiker bara ni två – skapa nya minnen genom att dra iväg på en roadtrip