Bananskal kan hjälpa dig gå ner i vikt och bli på bra humör

De flesta av oss ser nog bananskal som skräp. Ungefär som omslagspapper på presenten som man sedan kastar bort när man öppnat den. Men inte nu längre. För nu ska vi äta skalet också för det innehåller massor av vitaminer och andra näringsämnen.

Bananskal har höga halter av vitamin B6 och B12 som kan ha en humörhöjande effekt och hjäler och stöttar immunförsvaret, nervsystemet och hjärnan. Skalet innehåller också tryptofan (precis som mjölk)som till exempel kan hjälpa dig att somna.

Som om inte dessa ämnen vore nog, är bananskal också laddade med A-vitaminer som är bra för tänderna, samt bygger upp ben och vävnad. Nästa bokstav i vitaminalfabetet är B och bananskal innehåller även dessa vitaminer. Extra bra för den som vill gå ner i vikt då de ger ämnesomsättningen en extra skjuts. En annan bananvitamin är C som hjälper kroppen att läka.

bananskal-s

Bananskal innehåller även magnesium och kalium som är bra för musklerna och nervsystemet.

Nu vill man ju inte äta bananskalet som det är rakt upp och ner för det är inte ett dugg gott, utan snarare äckligt. Men det går utmärkt att hacka det i bitar och köra ner i mixern. Häll sedan ner skalmoset i till exempel en smoothie. Det går även bra att koka, steka eller fritera bananskal. Men se till att välja ekologiska och obesprutade bananer, och skölj skalet väl om du ska äta det.

Louise Flinck
Publicerad: 23 maj 2023
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp