Linda visar vägen till klimatsmart och god rawfood

I takt med att världens klimat tvingas ned på knä och vi söker vägar för att hjälpa till att rädda vår planet, är det allt fler som vänder blickarna till vad vi äter, och om vi kan förbättra både oss själva och samtidigt ge moder natur en boost genom våra matvanor. Att dra ner på köttkonsumtionen och äta mer grönt är ett steg i rätt riktning. En som insett detta för längesedan är Linda Nilsson som driver sin egen prisbelönade restaurang. På Raw Food House som restaurangen heter, serveras det enbart rå mat.

lindatrapp

I takt med att intresset för rawfood ökat har Linda fått fler och fler frågor om både recept och annat så hon bestämde sig för att ge ut en kokbok, eller snarare en kokbox. Rå mat heter den. I denna box med stora receptkort har hon valt ut 95 av sina mest utsökta och efterfrågade recept. Från smoothies och frukostar, till huvudrätter, soppor, pajer, tårtor och efterrätter, sidorätter, snacks, såser, bröd, kex och syrade tillbehör. Recept för vardagar och högtider, finsmakare och barn.

Improveme har träffat Linda Nilsson för att ta reda på mer om vad rå mat egentligen innebär.

Hur skulle du förklara rawfood för en oinsatt?

– Rå och ren mat, med råvaror hämtade från växtriket, varsamt tillagat med massor av näring och livskraft. Mat som balanserar kroppen och ger dig smakfröjder utöver det vanliga samt ger dig ett gott samvete då det även är ett miljömässigt hållbart sätt att äta.

chokladtarta

Hur länge har du bedrivit restaurang? Hur många anställda är det på Raw Food House?

– Jag har drivit restaurangen i 5 år och idag har jag ca 10 anställda.

lindagront

Hur kom du in på vegetarisk kost och sedan rawfood?

– Jag började min resa i det vegetariska köket när jag slutade äta kött vid 18 års ålder.  Jag fick då hitta ersättare till kötträtterna och började bekanta mig mer med grönsaker. För tio år sedan kom en god vän (som jag delar mitt stora matintresse med) hem från Kalifornien och berättade om rawfood och vilket underbart kreativt, smakrikt och hälsosamt kök det var. Jag blev så nyfiken att jag direkt började laga och äta rå mat.

lindablad

Brukar folk ha fördomar mot rawfood? Och hur ser de i så fall ut?

– Jo, många tror att jag sitter och knaprar på en rå morot, isbergssallad eller gurka. Men det här köket innehåller så mycket mer än så. En annan fördom är att man inte skulle få i sig tillräckligt med protein. Det är heller inte sant då fröer och nötter, groddar samt mörkgröna grönsaker är rika på proteiner som vi enkelt kan tillgodogöra oss.

Har du tips på bra nybörjarrätter? Antingen att göra själv eller beställa på din restaurang.

– Jag tycker att gröna smoothies är en bra sak att börja med. De går supersnabbt att göra och ger så mycket näring och energi. Därefter kanske en rå frukost som chiagröt med blåbär och kardemumma, som du kan förbereda kvällen innan.

rawfood

Vad har du själv för favoriträtter?

– Jag älskar grönsaksjuicer, goda röror och cashewostar samt alla nyttiga men läckra desserter såklart. Rå choklad äter jag varje dag utan dåligt samvete.

Finns det någon speciell person/ålder/kön som hakat på rawfood?

– Nej, jag tycker mig se att mina gäster numera är representerade i olika samhällsklasser, kön och ålder, vilket jag ser som mycket glädjande.

dessertglas

paj

Vad tycker dina barn om rawfood? Händer det att ni svullar pizza och tacos a la fredagsmys?

– Mina barn är vana vid att ha en mamma som inte serverar det som de flesta andra barn får som du nämner pizza och ohälsosam mat. De är uppväxta med att få hälsosamma alternativ. Tacos  – ja, fast inte lagat på traditionellt sätt och istället för vanlig pizza blir det raw food pizza. De klagar väl ibland, vilket är naturligt men jag tror att de kommer att uppskatta det när de själva är vuxna och ska välja sin mat aktivt.

linda-ang

lindaochbok

Var fick du inspiration till  att skriva en kokbok? 

– Kokboxen kom som ett resultat av 1000 tals frågor genom åren att dela med mig av Raw food house favorit recept. Jag ser det som ett sätt att inspirera människor att laga rå mat hemma. Med receptkorten är tanken att de ska vara enkla att använda i köket, istället för en bok som man alltid slår igen. Jag vill visa att rå mat är mat som du kan äta och njuta av både i vardagen och vid högtider.

applepie

Vad är nästa steg i karriären, och vad tänker du om framtiden för dig och restaurangen?

– Jag jobbar hela tiden med att utveckla både Raw food house och mig själv. Jag vill skriva fler receptböcker och hoppas på att Raw food ska bli mer och mer tillgängligt för människor.

Raw Food House ligger i Malmö, kommer även resten av landet få njuta av din kokkonst så småningom?

– Ja det hoppas jag absolut.

lindabok

Vem skulle du rekommendera kokboken ”Rå Mat” till?

– Alla som är intresserade av att äta smakrik, hälsosam och klimatsmart mat!

Rå Mat ges ut av Lux förlag och kostar 299 kronor. Den finns i utvalda bokhandlar och på Raw Food Houses hemsida.

Louise Flinck
Publicerad: 3 december 2015
Foto: Peter Westrup

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp