Slappna av med hjälp av målarböcker för vuxna

Känner du dig stressad och orolig? Varför inte försöka bota det med tuschpennor och en målarbok? För vuxna. Att vuxna färglägger bilder är en trend som funnits i några år men som nu breder ut sig mer och mer över världen.

Målarböcker för vuxnar handlar inte om att färglägga jättestora ytor som till exempel en boll. Hur tråkigt var det inte att sitta och fylla i tills pennan tog slut? Det var ju småsakerna som var roligast. Det har man tagit fasta på i vuxenböckerna. Det är mer mönster än bollar, bilar och nallar det handlar om här.

Att sätta sig med färgpennor och en bok och stänga av omvärlden för ett slag och bara fokusera på att fylla i mönstret ger en avslappning på ett mindfullnessaktigt vis och blir som ett slags meditation.

Författaren, psykologen och idéhistorikern C.G Jung hävdade redan under tidigt 1900-tal att färglägga så kallade mandala, gjorde en mer avslappnad. Idag är forskare inne på samma spår. Psykologen Gloria Martínes Ayala menar att fylla i mönster med färg aktiverar olika delar av hjärnan på ett sätt som leder till att logik och kreativitet förenas.

Två populära exempel på målarböcker för vuxna är Johanna Basfords Hemliga trädgården och Förtrollade skogen. Det finns så klart väldigt många fler så Magisk Mandala, Color Therapy, Keativitet och mindfulness m fl. Men det går ju faktiskt bra att sno barnens målarböcker också. Så länge man slipper fylla i en evighetsstor himmel och den där bollen med fyra fält då.

Louise Flinck
Publicerad: 18 september 2015

Hästsvans på fem minuter – precis som Victoria!

Stressad? Gör som kronprinsessan!