Spel och datorprogram hjälper deprimerade

Depression är en sjukdom som ökar mer och mer, men forskning och nya rön ger ändå hopp för de som drabbats.

80 procent av de som tidigare varit deprimerade riskerar att bli det igen i framtiden. Nu har ny forskning kommit fram till att bidragande orsaker till detta handlar om vad du lägger märke till och fokuserar på i livet.

Forskare på Binghamton University i New York undersökte 160 kvinnor, varav 60 med tidigare depressioner och 100 utan tidigare tecken på depression.

Kvinnorna fick se bilder på två ansikten, ett med ett neutralt ansiktsuttryck och ett med en arg, ledsen eller glad person. Forskarna använde sig av så kallad ”eye-tracking”, där de kunde följa ögat rörelser och kunde därmed se vad man fastnade mest vid. Det visade sig att kvinnorna med depressionshistorik lade större vikt vid de arga ansiktena än de som inte hade denna diagnos sedan tidigare.

De kvinnor som tittade allra mest på de arga ansiktena beräknas vara de som löper störst och snabbast risk att utveckla depression igen under de närmaste två åren.

Som följd av de två åren forskarna dokumenterade dessa kvinnor, har man nu börjat utveckla nya metoder för att kunna förutspå och förhindra depression. Med spel och datorprogram ska man nu ”lära om” patienter som mest uppmärksammar ilska och negativitet, att istället fånga upp positiva vibbar. Hittills har man sett lovande resultat hos människor med ångest.

De nya spelen som fokuserar på det glada och hoppfulla kommer nu att börja användas både för sig själva och som komplement till mer traditionell terapi.

Louise Flinck
Publicerad: 24 juni 2015

Unna dig en härlig egostund

Skäm bort dig själv hemma