Svenska kvinnor vill inte visa sig i badkläder

Många har som mål att tona till kroppen inför ”beach 2015”. Om man slappat med dieten och träningen under vinterperioden, är det inte helt ovanligt om paniken smyger sig fram lagom till semestern och strandhäng-säsongen.

Mode är generellt sätt väldigt versatilt och börjar i större utsträckning anpassa sitt utbud efter behov. Det finns däremot en utstyrsel som är mer känslig (för vissa) än andra. Vi talar självklart om den universella beach-dresskoden och dess limiterade utbud.

För många är det viktigt hur man uppfattas av omgivningen. Detta tydliggörs speciellt under baddräktssäsongen när egot är som mest sårbart på grund av badplaggets minimala täckningsgrad.

När det kommer till klädsel som täcker en ytterst liten del av kroppen, vill man trots allt känna sig bekväm.

I en undersökning gjord av eBeach.se får 1005 personer svara på strand- och bikini-relaterade frågor. Det framgick att hela 43 % kvinnor är oroliga över att visa sig i badkläder på stranden. När samma fråga ställdes till männen var det endast 17 % som kände oro.

Detta kan betyda två saker: antingen att män är mer vältränade och ”förberedda” och därför inte har något emot att visa sina halvnakna kroppar, eller tvärtom ­– att de inte alls har magrutor eller muskulösa kroppar, men är bekväma med sig själva ändå.

Genom att endast utgå från resultaten av undersökningen kan vi inte hjälpa att fundera över vad kvinnors osäkerhet beror på. Handlar det om att förväntningarna, rent utseendemässigt, är högre på kvinnor. Eller är osäkerheten enbart den där tysta nedtryckande rösten som ekar i huvudet?

En annan intressant iakttagelse som framgick i studien var att samma kvinnor som inte gillade att visa sina bikinikroppar på svenska stränder, inte hade något emot att strosa runt i bikini utomlands.

På svar om hur detta kommer sig förklarar Oliver Garner, Internationell chef för eBeach.se, att det har med den slappa utlandsstämningen att göra.

– Även om det såklart är tråkigt och oroväckande att så pass många känner sig obekväma i badkläder så känns det lite hoppfullt att fler känner sig tillfreds med sina kroppar på utlandsresan. Jag tror det kan bero på att man slappnar av på ett annat sätt och släpper alla krav och måsten när man lämnar vardagen hemma. Förhoppningsvis är det då även lättare att koppla bort sin inre kritiker och istället fokusera på att njuta av efterlängtad sol och värme, utvecklar han.

Dagmawit Alemayehu
Publicerad: 27 juli 2015
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp