Träna på rätt sätt

Träning är bra vid stress. Eller är det tvärtom? improveme har svaret.

Ont i ryggen
Undersökningar har visat att promenader och vardagliga fysiska aktiviteter har en god effekt vid ryggvärk. Regelbunden motion och styrketräning är alltså den bästa medicinen.

Mensvärk och PMS

Den ökade blodcirkulationen vid träning gör att musklerna slappnar av och lindrar lättare mensvärk. Även PMS-symptom såsom huvudvärk, irritation och trötthet kan förbättras. Undvik träningsformer som ställer stora krav på balansen eftersom denna kan vara nedsatt dagarna före mensen.

Depression
Vid depression och nedstämdhet är joggingturer och raska promenader två utmärkta val. Endorfiner frigörs under träningspasset och gör dig mer harmonisk och gladare.

Träna vid stress

Träning vid svår stress är meningslöst. Kroppen frisätter nedbrytande hormoner och eftersom uppbyggnad av muskler aldrig kan ske samtidigt, så vinner de nedbrytande krafterna. Varva ner, därefter kan du börja motionera.

Yrsel under träningspasset

Yrsel och illamående under ett pass kan vara ett tecken på att du tar i mer än vad du klarar av. Välj ett långsammare tempo eller avbryt.

Träning dagen efter fest

Efter en hård natts festande har kroppen fullt upp med att bryta ner alkoholen och få ut gifterna. Fettförbränningen är nedsatt och kroppen kan därför inte tillgodogöra sig ett träningspass. Med andra ord – det tjänar inget till att försöka svettas bort kalorierna från drinkarna.

Svullna halsmandlar
Svullen hals är ett varningstecken i samband med all sorts träning. Bakterierna i halsen kan spridas i kroppen och kan i värsta fall angripa hjärtmuskeln. Ta det säkra före det osäkra och vila ett par dagar vid halsont.

Redaktionen
Publicerad: 19 november 2021
Foto: Alamy

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp