8 motivationstips för dig som vill komma i form

Efter nyår är det många som vill ta nya tag med hälsa och träning efter semestern. För visst blir det lätt lite extra bea till det grillade köttet, några glas rosé en varm sommarkväll sitter ju inte heller fel.

Och att säga nej till jordgubbar och glass, vem vill göra det när det faktiskt är semester? Då ska man få unna sig.

Men när det är dags att dra på jobbkläderna igen kan de strama lite här och var om man nu inte kommit igång med all den där träningen man skulle hålla på med under ledigheten. Det fina i kråksången är att det aldrig är för sent att börja träna. Om det känns lite motigt att ge dig ut i löparspåret eller in på gymmet har vi plockat ihop några tips som gör det enklare att komma igång.

• Köp nya träningskläder. Nya kläder eller skor är inte ett måste för att komma igång, din gamla reklam t-shirt funkar fint den också, men visst blir det roligare om man har något snyggt att sätta på sig.

• Skaffa en träningskompis. Är man två kan man både peppa varandra att ta i det där lilla extra som finns där. Och om den ene vill fuska och skippa träningen för att det regnar ute, då har man sin träningskompis som säger att nej nu jäklar ska vi göra det här! Har du inte en fysisk kompis att ta till finns det många appar med digitala pt:s.

Skaffa en träningskompis.

•  Träna för att du älskar din kropp, inte för att du hatar den. Det må låta som en klyscha men om man tänker på att man faktiskt gör sin kropp en tjänst, att man är snäll mot den genom att träna så kan det kännas lite bättre när man drar på sina nya löparskor.

•  Ställ inte för högra krav på dig själv. Är man ovan och tar i så man spricker är det lätt att tröttna snabbt. Mjukstarta hellre och öka successivt. Sätt flera delmål istället för ett stort som känns jättelångt iväg.

•  Planera din träning. Bestäm dig för när du ska träna. Har du sagt att du ska gå till gymmet efter jobbet så låt inte väder eller trötthet komma i vägen. Om du har svårt för att hålla detta kan det vara bra att ta till nästa tips på listan…

•  Testa något nytt. Om du tröttnat på ditt gamla gym – våga prova ett nytt. Testa en träningsform du inte provat tidigare. Yoga, löpning i grupp, boxning, poledancing, paddling, pilates… varianterna till att pumpa på gym eller trampa i ett motionsspår är nästan oändliga.

Varför inte prova yoga?

•  Mät dina framgångar. Numera är marknaden full av olika gadgets där du kan mäta hur långt du sprungit, tid, puls, hur många kalorier du bränt och så vidare.

•  Ta hjälp av en personlig tränare. Är du helt ny på träningsfronten eller känner att du står och stampar kan en personlig tränare vara guld värd. Han eller hon hjälper dig lägga upp en varierad träning och realistiska mål. Hen vet dessutom hur du ska göra för att inte skada dig.

Redaktionen
Publicerad: 10 januari 2023

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp