Ont i höften? Naprapaten hjälper dig

improveme.se

Har du problem med höft eller ljumske? Du är inte ensam. Det är de vanligaste problemområdena för en gym-tränare eller idrottare, enligt fitnessexperten och naprapaten Martin Löwgren. Här berättar han mer.

Höft och ljumske är bland de vanligaste områdena att få problem med som gym-tränare eller idrottare. Jag har tidigare bloggat mycket om axelskador och dess komplexitet men axelleden framstår nästan som simpel om man jämför den med höft och ljumske.

Det är ett 20-tal diagnoser som en patient kan ha om han eller hon klagar över smärtor i höft eller ljumske. Symptomen är diffusa och okarakteristiska där smärtor från flera områden upplevs samtidigt. En person med en utsliten höftledskula (artros) kommer först och främst att rapportera att hon eller han har smärtor i ljumsktrakten. Undersöker man då bara ljumskarna och inte hittar något och skickar hem patienten gör man denna en björntjänst då problemet faktiskt kvarstår men härstämmer från en annan region. Likadant gäller vid smärtor i ljumskarna, som lika gärna kan bero på en bristning i den raka magmuskeln då denna delar fästespunkt på blygdbenet med flera utav ljumskmusklerna.

Smärtor från primärt en muskelgrupp i höft/ljumskregionen, till exempel ljumskmuskularen, utlöses ofta på grund av felbelastning från andra områden (höftled till exempel). Det blir med andra ord svårt att avgöra vad som är hönan och vad som är ägget. Haltar en patient för att det är fel på höftleden eller för att han eller hon fått en muskelbristning i ljumskarna?

Jag stöter regelbundet
på friidrottare som dragit på sig muskelbristningar, styrkelyftare som gått för djupt i benböj och sträckt ljumskarna med mera. I 90 procent av fallen när de har utsatts för någon form av våld under träning/tävling så är det muskelbuken eller muskelfästet som fått sig en kyss. Då bildas en blödning och muskeln får en ärrbildning, och får man inte rätt behandling så går den lätt upp igen (som för Zlatan när han vägrade vila när han hade sina ljumsksmärtor).

Får ni någon gång ont i ljumskarna så gå inte med det för länge i tron om att det kommer att läka av sig självt, och antiinflamatorisk medicin har på många diagnoser ingen effekt alls så knapra inte det bara för att. Sök i stället upp en naprapat som kan hjälpa dig.

Kolla in Martins blogg på improveme.se här!

Bildspel: Ont i höften? Naprapaten hjälper dig

Bildspel: Ont i höften? Naprapaten hjälper dig

2012-09-04 07:51:00

Publicerad: 4 september 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp