Martin Löwgren remmar

improveme.se

Vad är egentligen så bra med så kallade dragremmar? Fitnessexperten Martin Löwgren förklarar fördelar och nackdelar med redskapet.

Ett mycket enkelt, prisvärt och fungerande hjälpmedel på gymmet är dragremmen. Ett litet läderstycke som kan göra att man orkar hantera vikter som man aldrig kunnat drömma om. Det är dock ett verktyg som ska användas med försiktighet av flera anledningar, och endast när det verkligen behövs.

Enkelt förklarat kan man säga att dragremmarna kompenserar för den uteblivna greppstyrkan som behövs under till exempel ryggträning. Man spänner fast sig med remmarna runt chinsstången och orkar köra fem till tio chins mer än vad man klarar av utan remmar. Detta kan lätt vagga in en i en falsk verklighet som till och med kan leda till skador då man vissa pass har glömt remmarna hemma och ger sig på samma vikter med katastrofala följder. Jag har träffat folk som gett sig på vikter de klarat av med dragremmar men av någon anledning testat att köra utan remmar. Alltifrån smärtande handleder till överbelastade underarmsmuskler har blivit påföljden då underarmarna inte är vana att greppa så tunga vikter.

Det farliga med dragremmar är dock inte skaderisken, utan dess förmåga att koppla ur den egna underarms/greppmuskulaturen som därmed inte hänger med resten av kroppens utveckling. Att starta sin karriär med dragremmar och köra detta på varje pass under några år kommer med största säkerhet göra att underarmsmuskulaturens utveckling hämmas markant medan rygg och biceps förmodligen växer så det knakar. Så länge man kan stå ut med att ha pinnsmala underarmar till en massiv rygg- och armmuskulatur, och inte heller bryr sig om man inte ens orkar 50 procent av samma vikt utan remmar, så har man inget problem.

Alla ni andra som vill ha en jämn muskulatur och inga släpande muskelgrupper vinner enormt mycket på att kasta remmarna och börja utan. Detta kommer vara jobbigt i början men ni kommer att tacka mig när underarmarna kommer ikapp volym och styrka, samt när ni kan börja hantera samma vikter utan remmar som ni tidigare behövde att orka. Många övningar blir enormt klumpiga att utföra och väldigt tidskrävande om man vid varje set eller repetition måste snöra på sig remmar förutom det faktum att man gör sig beroende av ett externt hjälpmedel.

Jag vill med denna artikel absolut inte avskräcka er från att använda dragremmar då jag själv använder det regelbundet. Används dem på rätt sätt så är faktiskt dragremmar tillsammans med handledsstöd ett av de absolut viktigaste hjälpmedlen och det som genom åren hjälpt mig allra mest i min styrke/volymökning.

Det blir stor skillnad av att bli beroende av dragremmar och att inte kunna köra marklyft, chins, latsdrag eller liknande utan dem. Då har man satt sig i en riktigt svår situation där man långsamt och succesivt måste vänja sig utan remmarna för att sedan börja använda dem på ett smart sätt.

Jag började inte använda remmar förens efter cirka tre års gymmande. Jag hade då byggt upp en grundstyrka vilket gjorde att det inte var någon större skillnad om jag använde remmar eller inte. När jag väl använde remmar var det i slutet av passet för att jag var trött och hade blåsor på händerna. I dagsläget så tävlar jag i ”athletic fitness”, där ett av momenten är chins.

Eftersom man inte får använda remmar på tävling så kör jag aldrig mitt första set på gymmet med det. Efteråt kan jag tänka mig att sätta på remmar om jag jag känner att jag behöver det, men jag har gjort lite tester på mig själv och märkt att det är inte underarmarna som ger upp hos mig i just chins utan det är en blandning av utmattning, mjölksyra i rygg och biceps samt en förmåga att dra mig upp. Händerna sitter kvar på stången, så jag skulle inte ha problem att göra några repetitioner till om ryggen hade orkat det.

Jag vet med andra ord att mina underarmar inte är mitt problemområde. Därför har jag har valt att för det mesta köra utan remmar, men när huden i handen börjar gå sönder och hindrar mig från att fortsätta greppa stången – då tar jag fram dem.

En annan person som har märkt att han gör 20 stycken chins med remmar men endast tio stycken utan, borde direkt slänga redskapet och satsa 100 procent på att försöka göra 20 chins utan remmar så han inte lurar sig själv och blir beroende av dem.

Som ni märker gäller det att först och främst vara ärlig mot sig själv. Alla ska ju inte tävla så mina personliga argument om just chins gäller ju inte för alla. Skulle jag inte tävlat hade jag förmodligen kört mycket mer med dragremmar då jag tycker kontakten med rygg och biceps blir mycket bättre. Majoriteten av alla kroppsbyggare använder nästan alltid dragremmar i sin träning på grund av detta, plus att de kan hantera tyngre vikt i de flesta övningar.

Hur just du kan göra kan inte jag svara på. Har du intresse av att kunna klara många riktiga chins utan remmar bör du basera mestadels av din chinsträning utan detta, är du dock svag i greppet gör du dig själv en tjänst genom att alltid använda remmar. Vill du bara bygga muskler och inte har någon svaghet i greppet -men vill kunna hantera större vikter utan att det är underarmarna som ger upp -använd remmar.

Jag tycker inte att man ska ta bort hjälpmedlen från gymmet, men man ska inte göra sig beroende av dem heller. Är man trött eller får ont i händerna under en viss övning, snöra på remmarna och fortsätt köra. Vissa kanske tycker du är mesig, men så länge man är säker i sig själv och vet varför man gör en sak så kan man ta andras åsikter och låta dem rinna av.

Mina favoritövningar där jag ofta använder mig av dragremmar är chins med vikter runt midjan, t-bar row, smala latsdrag och hantelrodd. Jag har tidigare fått mycket bättre kontakt med remmar men nu använder jag det bara i dessa övningar för att kunna använda tyngre vikter och göra fler repetitioner, samtidigt som jag sparar mina händer från alla blåsor.

Bildspel: Martin Löwgren remmar

Bildspel: Martin Löwgren remmar

2012-09-18 08:02:00

Publicerad: 18 september 2012

Bli brun utan att bränna dig

Vårsolen lyser starkt i hela Sverige