Martin Löwgren mål med träning

improveme.se

Många styrketränar – men varför? Fitnessexperten Martin Löwgren förklarar varför man bör ha mål med sin träning.

Rent teoretiskt borde det vara så att ju starkare du är desto större muskler får du, men detta är en sanning med modifikation. En vis kroppsbyggare sa en gång i tiden “nyckeln till att få bra kontakt med musklerna och få dem att växa är att göra en lätt vikt så tung som möjligt”. Ju mer man funderar på vad denna person menar ju mer förstår man hur rätt han faktiskt hade.

Grundtänket skiljer sig mycket mellan en kroppsbyggare och en tyngdlyftare.

Inom exempelvis styrkelyft och tyngdlyftning handlar allt om styrka och explosivitet, men alla som tävlar i detta är automatiskt inte jättemuskulösa och rippade.

De flesta som tränar på gym har inte som mål att tävla i tyngdlyftning och vara extremt starka och explosiva utan vill i grund och botten bara få en snygg kropp. Anledningen till att många är så extremt viktkåta och prioriterar mycket vikt på stången, samt försöker träna med så tunga vikter som möjligt (istället för att få kontakt med muskeln) tycker jag är underligt. Självklart behöver man succesivt ökad belastningen på stången för att tvinga muskeln att växa (en av de 6 grundprinciperna inom styrketräning) men det får inte ske på bekostnad av att man släpper helt på tekniken och att hela träningens syfte bara går ut på att bli stark. Styrka tränas bäst i intervallet 1-3(4) repetitioner, men det är inte inom denna intervall som hypertrofin (muskeltillväxten) är som störst, utan denna är som störst mellan 6-12 repetitioner. En blandning är dock väldigt fördelaktigt då man blir starkare med låga repetitioner som man sedan har nytta av då man kan hantera tyngre vikter på stången när man ska köra med medelhöga repetitioner (6-12).

Jag klarar exempelvis runt 130 kilo i bänkpress vilket är en pinsamt låg vikt om jag hade velat tävla i bänkpress, men det vill jag ju inte. Jag vill bara få en riktigt bra bröstmuskulatur, och vad spelar det för roll om jag klarar 200 kilo i bänkpress om min bröstmuskel fortfarande ser ut att klara 50 kilo? En annan vis kroppsbyggare sa en gång i tiden ”jag tränar för att folk ska tro att jag klarar 250 kilo i bänkpress, vad jag sedan tränar på är inte så intressant. När de ser mig vet de att jag tar mycket i bänkpress“.

Tillbaka till mig. Jag är inte särskilt stark i bänkpress men när jag väl kör bänkpress är jag, efter mina set, helt slut, fast lokalt i bröstmuskeln. Jag har grym pump och jag känner att den arbetsvikt jag har använt (oftast mellan 90-110 kilo) verkligen har tagit på bröstet och inget annat (lite triceps och främre deltamuskeln, men absolut primärt på bröstet). Det är bröst jag vill träna och bygga i bänkpress, sen om det ligger 50 eller 250 kilo på stången bryr jag mig inte om eftersom jag endast är ute efter det visuella utseendet. Det ger mig nämligen poäng när jag tävlar. Självklart har jag nytta av att vara stark men då ska jag vara stark i de moment jag tävlar i (chins, dips, roddmaskin). Mer vikt i bänkpress ge mig ökad styrka indirekt i dips så vikten har viss betydelse.

Sammanfattningen av just bänkpressfrågan är väl att man får fråga sig själv vad ens mål med bänkpress är. Är det volymökning och bra visuellt utseende på bröstet eller att kunna säga att man orkar en viss vikt för att imponera på andra? Jag har inga problem med att säga att jag är klen i bänkpress. Dels så struntar jag i om någon tycker jag är svag i bänkpress och dels så är bröstmuskeln en av mina bästa muskelgrupper som vuxit just på grund av att jag alltid satsat på kontakt och måttfullt med vikt.

Detta tänk som jag har är något jag applicerar på i stort sett alla övningar förutom exempelvis benpress, chins och dips. Där ser jag bara till att ha perfekt teknik och sen går jag bananas. Här är jag inte ute efter kontakt då dessa är övningar jag bara vill grisa och bli bättre på. Då kan man inte hålla på och finslipa för mycket och känna efter om de tar här eller där.

Mitt råd till er läsare är att hitta kontakten med muskeln, släppa viktkåtheten, se över ert övningsutförande på alla övningar och bestämma er för vad ni faktiskt vill få ut av styrketräningen. Ni kanske inte har samma mål som mig och då ska ni såklart inte lyssna på det jag skrivit utan faktiskt fokusera på era mål. Är du en fotbollsspelare som bara behöver bli starkare i benböj för att bli snabbare, explosivare och starkare på fotbollsplanen? Då ska du satsa på det och inte sitta och leta efter kontakt i bensparken som vi fitnessfjollor gör.

Träna efter dina mål och ingen annans!

Bildspel: Martin Löwgren mål med träning

Bildspel: Martin Löwgren mål med träning

2012-10-18 12:50:00

Publicerad: 18 oktober 2012

13 skönhetstrick alla borde känna till

Här är tipsen som plockar fram ditt snyggaste jag