Intervju Pensionärer

improveme.se

Den yngre generationen har bättre fysik än den äldre. Eller? Vi har intervjuat två pensionärer med toppfysik, aktuella i programmet "Kan du slå en pensionär?".

Att hålla en bra fysik är en viktig del i dagens samhälle -men hur många orkar egentligen träna? När dagens seniorer var unga fanns inga mobiltelefoner eller datorer. I ett nytt program ska nu bland andra pensionärerna Kerstin Backman och Lisbeth Zachrisson coacha yngre människor, för att se om de i slutändan kan “slå“ en pensionär.

Vad är hemligheten till er fysik?
Lisbeth: Jag är så lyckligt lottad eftersom jag har motionen inbakad i mitt yrke. Förr i tiden var jag dansare och numera är jag danspedagog men dansar fem dagar i veckan, fyra timmar om dagen. Dessutom är jag en hängiven skogsvandrare med mina hundar, det ger också grym kondition. Det har jag gjort ända sedan ung ålder, och fler borde göra samma sak!

Kerstin: Jag har också haft träning i jobbet tidigare som sjukgymnast. Nu tränar jag upp till fem gånger i veckan med allt möjligt. Tack vare min hund får jag också några timmars promenad varje dag.

När började ni träna aktivt?
Lisbeth: När jag var tio år började jag med klassisk balett två gånger i veckan, men det var inte förrän vid 15 års ålder som jag kom upp till fem.

Kerstin: Eftersom jag fick barn när jag var 18 år började jag inte träna aktivt förrän efter 30. På ett eller annat sätt har jag dock alltid motionerat, men det blev mer när barnen hade vuxit upp. “Den bästa träningen är den som blir av“, brukar jag säga.

Hur ser era matvanor ut?
Lisbeth: Jag är en människa som äter allt från husmanskost till gourmetmat. Till varje måltid gör jag dock alltid en stor sallad.

Kerstin: Jag är inte vegetarian men äter sund vegetarisk mat med mycket groddar och även hälsogröt. För ett tag sedan blev jag svårt cancersjuk, men är nu friskförklarad, så självklart tänker jag mer på vad jag äter.

Vilka är era största förebilder?
Lisbeth: Balettdansösen Ana Laguna är en stor förebild för mig. Hon har gjort stora dansroller trots att hon är över 50 år.

Kerstin: Jag älskar Yvonne Lombard. Hon är fantastisk och åldras ursnyggt. Trots att hon är över 80 år går hon lika elegant som en 40-åring.

Hur ser ni på alkohol och droger?
Lisbeth: På något sätt tycker jag att vin hänger ihop med mat, och jag brukar dricka ett glas när jag äter.

Kerstin: Jag dricker vin, men inga stora mängder.

Se Lisbeth och Kerstin i “Kan du slå en pensionär?“, som har premiär i SVT1 på tisdag klockan 20.00.

Kerstin Backman och Lisbeth Zachrisson.

Kerstin Backman och Lisbeth Zachrisson.

Lisbeth har hållit på med dans nästan hela sitt liv, och är fortfarande aktiv.

Lisbeth har hållit på med dans nästan hela sitt liv, och är fortfarande aktiv.

Kerstin har varit med om en svår cancersjukdom, men är nu fullt frisk och hälsosammare än någonsin.

Kerstin har varit med om en svår cancersjukdom, men är nu fullt frisk och hälsosammare än någonsin.

Yvonne Lombard är hennes förebild...

Yvonne Lombard är hennes förebild…

...och balettdansösen Ana Laguna är Lisbeths. Foto: Javi Martínez / EL MUNDO

…och balettdansösen Ana Laguna är Lisbeths. Foto: Javi Martínez / EL MUNDO

Hela gänget i

Hela gänget i ”Kan du slå en pensionär?”. Kerstin Backman, Sydney Onayemi, Gudrun Kasthed, Torbjörn Hogenschild och Lisbeth Zachrisson.

[email protected]

2012-10-29 14:40:00

Publicerad: 29 oktober 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp