Löpning i vinterkylan

improveme.se

Vintern är här, men låt inte det hindra träningen. Så här tar du dig igenom den kyliga löpningen.

Bara för att vinterkylan är kommen innebär det inte att du måste gå i ide. Anpassa dig istället till väderförhållandena och pälsa på ett extra lager kläder innan du tar dig ut i löpspåret. Duger det inte? Här kommer några fler tips.

Temperatur
Vi håller med om att det ibland kan vara för kallt för att springa. För låga temperaturer kan slita mer på din kropp och påverka kvaliteten på löpningen eftersom du spänner kalla muskler. Ligger tempen under tio minusgrader så är det lugnt.

Terräng
Undvik att springa på is. Hala ytor gör att du ändrar hållningen (för att inte halka) genom att du spänner dig, som i sin tur kan leda till skador. Leta efter plogade, sandade och isfria ytor, alternativt nertrampad snö.

Klädsel
För att göra rum när kroppstemperaturen stiger så rekommenderar vi att du klär dig fem till tio grader kallare än vad det egentligen är.

Uppvärmning
Ju kallare det är, desto längre bör uppvärmningen vara. Istället för att göra det i kylan finns det ett bättre alternativ -i duschen. Även om det må ta tid så kan en varmdusch fungera som en uppvärmning innan du beger dig ut i spåret. Se bara till att vara helt torr så du inte drar på dig en förkylning.

Vätska
Som med all motion är vatten a och o för ett effektivt träningspass, även när du inte svettas. Den torra luften suger ut fukten från dig. Under vinterhalvåret dricker vi inte heller lika mycket vatten som under sommaren, så se till att alltid ha en flaska nära till hands.

Bildspel: Löpning i vinterkylan

Bildspel: Löpning i vinterkylan

[email protected]

2012-12-03 11:10:00

Publicerad: 3 december 2012

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp