Bästa tiden på dygnet för din träning

improveme.se

Träna innan elva på kvällen – för bästa resultat. Ny forksning visar vilken tid på dygnet som motionen blir bäst.

Ny forskning från University of Californias hjärnforskningsinstitut i Los Angeles visar att träning under dagtid kan minska risken för hälsoproblem som är kopplade till vår interna ”kroppsklocka”, exempelvis trötthet under dagen eller viktökning.

I studien, publicerad i Journal of Physiology, undersökte forskarna flera grupper möss som regelbundet motionerade i sina hjul. Vissa var fullt friska och uppfödda med en normal dygnsrytm, och andra med en felaktig dygnsrytm. Somliga möss hade fri tillgång till hjulet och andra fick bara springa på morgonen och eftermiddagen.

Den fysiska hälsan förbättrades i samtliga grupper, dock något mer när de ”trasiga” mössen tränade under eftermiddagen.

– Störningar av klockan har betydande inflytande genom hela kroppen, säger studiens upphovsman Christopher Colwell.

Tack varje sin 30-åriga erfarenhet av dygnsrytmstudier så kan han ge en professionell åsikt i varför det kan vara så här. Han säger exempelvis att våra interna klockor påverkar det mesta i våra beteenden genom att säga åt cellerna vilken tid det är och vad de bör göra i just det tillfället, exempelvis underhålla organens funktion under dagstid och reparera under natten.

Opublicerade resultat i samma studie visar att träning runt elva på kvällen stör dygnsrytmen, därför kan det vara bra att undvika motion efter denna tidpunkt. Sömn är trots allt viktigt för att få ut så mycket som möjligt av träningen.

Bildspel: Bästa tiden på dygnet för din träning

Bildspel: Bästa tiden på dygnet för din träning

[email protected]

2013-01-07 11:20:00

Publicerad: 7 januari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp