SPARAD ARTIKEL: Välj rätt löparskor – för dina fötter

improveme.se

Ont i fötterna efter löpturen? Då kan det vara dags att byta skor – men tänk på detta först.

Förr eller senare kommer dina skor att slitas ut. Precis som du köper nya vinterskor bör du också byta ut träningsdojorna ibland, och inte bara när du vuxit ur de gamla.

Att springa i en felsittande sko ökar risken för skador, därför kan det vara bra att prata med en kunnig butikssäljare i en skoaffär, som kan skräddarsy ett val efter dina fötter.

Föredrar du emellertid att leta själv så finns det några tips du kan ha i åtanke nästa gång du ska köpa ett par nya träningspjucks.

Byta skor
Att veta när man ska byta ut sina dojor skor är inte alltid så glasklart -men inte för en viss person. Lori Shannon, ägare av löpningsskobutiken för kvinnor: See Jane Run, råder dock att det bör ske ”första gången man känner sig mör efter ett springpass”.

Passform
Alla skor är olika, och detsamma gäller för fötter. Visst, det finns varianter som ger extra komfort eller stabilitet, men om det inte känns bra så är det troligtvis fel sko för dig.

Att ”gå in” skor
Sanningen är att skorna bör sitta bekvämt när man först testar dem.

– Det borde kännas bra på första löpturen. Passformen och känslan ska vara bra från dag ett, säger Lori.

Rekommendationer
Det må kännas säkert att köpa skor från ett känt märke eller baserat på en väns rekommendation, men det är trots allt bara du som vet hur de känns. Istället för att bedöma hur skon ska kännas, gå efter hur bekväm den är för just dig.

Om det börjar göra ont i foten en kort tid efter du har börjat använda dojorna kan det vara en indikation på att du har gjort fel val.

Bildspel: SPARAD ARTIKEL: Välj rätt löparskor – för dina fötter

Bildspel: SPARAD ARTIKEL: Välj rätt löparskor – för dina fötter

[email protected]

2013-03-18 08:25:00

Publicerad: 18 mars 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp