Så laddar du upp inför Vasaloppet

improveme.se

Landet runt tränar tiotusentals skidåkare inför årets Vasalopp. Hur laddar man dagarna innan – och vad ska man tänka på för att orka? Loppets sportchef Tommy Höglund har svaren.

Över 15 000 skidåkare -så många deltar i Vasaloppet den 2 mars. Och ytterligare 60 000 åker i de andra tävlingarna som hålls under Vasaloppsveckan.

Med bara några dagar kvar är det viktigt att vässa formen och samla kraft för att orka de nio milen mellan Sälen och Mora.

-De sista dagarna ska man bara åka lite lätt för att inte ta ut sig och äta mycket kolhydrater och vitaminer för att fylla på energiförrådet, säger Tommy till improveme.se.

Det är också viktigt att ha testat sin utrustning ordentligt, för att undvika eventuella skavsår efter till exempel handskar eller pjäxor.

Under själva tävlingsdagen är det inte hela världen om du på grund av nerver inte lyckas få i dig en stor frukost.

-Kroppen har lagrad energi om du ätit tillräckligt med kolhydrater dagarna innan. Men det kan vara en god idé att ta med en smörgås i spåret.

Det gäller att stanna vid alla kontroller, där det bland annat serveras blåbärssoppa och bullar, för att fylla på med vätska och energi.

-Stanna och drick även om du inte är törstig. Om du väntar tills du är trött är det redan för sent. Samma sak gäller vallningen. Så fort det blir lite bakhalt -stanna och valla om direkt, säger Tommy.

För att klara loppet bör man vara relativt vältränad och ha åkt mellan 40 och 50 mil skidor för att ha fått in tekniken ordentligt.

Det är främst triceps och magmuskler som använts vid stakning, så dessa är extra viktiga att träna upp.

Till helgens tävling räknar Tommy med rekordstort deltagande och hårda, fina spår.

-Det kommer funka fint med lättvallat.

Bildspel: Så laddar du upp inför Vasaloppet

Bildspel: Så laddar du upp inför Vasaloppet

[email protected]

2013-02-21 16:24:00

Publicerad: 21 februari 2013

Arbetar du med en psykopat?

Här är varningstecknen som gör att du måste se upp