Sätt höga mål – tappa fler kilon

improveme.se

Om du lägger ribban högt när det gäller viktminskning kan det hjälpa dig att förlora fler kilon. Det visar en ny studie som publicerats i Journal of Health Psychology.

Forskarna på Wageningen University i Nederländerna undersökte överviktiga och feta människor som hade målet att förlora mer än tio procent av sin totala kroppsvikt. Sedan jämförde man dem med personer som hade målet att bara gå ned fem till tio procent av sin kroppsvikt.

I motsats till vad många viktminskningsföretag säger (att man ska sätta upp små mål) visade det sig att de personer som satte högre och hårdare mål gick ned fler kilon.

-Samtidigt som man försöker gå ned i vikt är man förmodligen benägen att uppnå andra viktiga livsmål såsom att bli befordrad, bli än bättre förälder eller få mer tid för vänner, säger Emely de Vet, en utav författarna till forskningsrapporten. 

Hon menar att blygsamma målsättningar med ens viktnedgång också indirekt säger att man inte behöver arbeta lika hårt för att lyckas.

-Men när du siktar högt signalerar du till dig själv att mer ansträngning kommer krävas för att nå ditt mål. Då kommer du vara mer benägen att lägga tid och energi på att förlora vikt, tillägger hon.

Bildspel: Sätt höga mål - tappa fler kilon

Bildspel: Sätt höga mål – tappa fler kilon

hannes.sundell@improveme.se

2013-05-15 07:26:00


Text:
Publicerad: 15 maj, 2013